АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

НАРОДНО СТВАРАЛАШТВО: ТЕКСТИЛНА РАДИНОСТ

Домаћа текстилна радиност била је развијена, занимљива и богата украсима и колоритом. У многим крајевима достизала је завидне уметничке домете. У разуђеној скали рукотворина има их које плене својом једноставношћу и често украсима готово потпуно апстрактних форми, затим колоритом или, у другом крају, на другој врсти предмета, раскошном и разиграном маштом стваралаца, све до оних које откривају претенциозност и посебну вештину израде. Текстилне рукотворине, по правилу, одликују се јасним, изражајним и контрастним бојама, од давнина познатим техникама и поступцима израде, старим слојевима стилизоване геометријске и фигуралне орнаментике. Биљни и други фигурални мотиви изводе се са израженом тежњом за натуралистичким представљањем, што се у текстилу иначе теже постиже, особито у техникама ткања. У великом фонду сачуваних текстилних рукотворина, већином из друге половине XIX и из XX в., испољавају се смисао за ликовно изражавање, слагање боја, сензибилитет, темперамент и страст, као и љубав према послу, снови и маштања, те веровања и приврженост традицијама заједнице.

Тканине су израђиване на вертикалном и хоризонталном ткалачком разбоју и, много ређе, помоћу ткалачке дашчице. На вертикалном разбоју ткани су производи од кострети – козине (ткачи су били мушкарци, а радионице су имали обично у занатским центрима) и пиротски ћилими. На хоризонталном разбоју ткане су све врсте текстилних влакана. Ткање је највише извођено двема основним техникама: клечањем и чунчањем. Клечањем, пребирањем нити основе прстима и провлачењем потке, постижу се разноврсни и сложени орнаменти, композиције и колористички ефекти. Провлачењем потке „чунком” кроз размакнуте нити основе помоћу „брда”, техником чунчања, добијале су се пруге, траке и друге шаре, зависно од боје пређе (основе и потке) и распореда нити. Ове две основне технике, као и варијације уз одређена помагала, често се примењују на истом производу за добијање разноврснијих ликовних представа.

Др Никола Пантелић

 

Извор: Пантелић 32002: Никола Пантелић, „Текстилна радиност”, у: Културна ризница Србије [саставио и уредио Јован Јанићијевић], Београд: ИДЕА, 116–117.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

draskovic
Претходни чланак

Рођен је књижевник и политичар Вук Драшковић

Dragan_Lukic-480x663
Наредни чланак

Рођен је писац Драган Лукић