AktuelnostiNAJ@SOMBOR

Naj@Sombor – Trg Svetog Trojstva u Somboru

NS_TrgSvetogTrojstva1

Ispred zapadne strane Gradske kuće prostirao se Trg Svetog Trojstva. Trg je 1873/74. g. veka bio popločan sitnom kaldrmom i donekle izdignut u poređenju sa okolnim prostorom, a početkom XX veka je , oko spomenika Svetog Trojstva, posađeno i nekoliko stabala. Godine 1938. oko ovog trga su postavljeni kameni ivičnjaci, a posle Drugog svetskog rata je bio pretvoren u mali park sa 07 Trg Sv@niskim drvećem (ukrasnim bagremima), klupama, travnjacima, ukrasnim biljem, stazama i fontanom. Ime mu je, nakon dva veka, promenjeno u Trg 7. jula, pa u Trg bratstva i jedinstva, a početkom devedesetih godina prošlog veka vraćen mu je nekadašnji naziv – Trg Svetog Trojstva. Godine 1971. stabla na trgu su posečena, fontana uklonjena, a prostor trga je popločan krupnim kamenim kockama, pa su ga Somborci ubrzo, u žargonu, prozvali „Ćelavi trg“.

U samom središtu Trga Svetog Trojstva administrator komorske uprave, baron Paul Krušper od Verboa, podigao je 1774. g. impozantan barokni kameni spomenik Svetom Trojstvu, koji je duže od 170 godina predstavljao jedan od simbola grada. Spomenik je uklonjen posle Drugog svetskog rata, 1947. godine.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

stepa-stepanovic
Prethodni članak

Rođen je vojvoda Stepa Stepanović

Mihajlo-pupin
Naredni članak

Umro je naučnik Mihajlo Pupin