АктуелностиНАЈ@СОМБОР

Нај@Сомбор – Трг Светог Тројства у Сомбору

NS_TrgSvetogTrojstva1

Испред западне стране Градске куће простирао се Трг Светог Тројства. Трг је 1873/74. г. века био поплочан ситном калдрмом и донекле издигнут у поређењу са околним простором, а почетком XX века је , око споменика Светог Тројства, посађено и неколико стабала. Године 1938. око овог трга су постављени камени ивичњаци, а после Другог светског рата је био претворен у мали парк са 07 Trg Sv@ниским дрвећем (украсним багремима), клупама, травњацима, украсним биљем, стазама и фонтаном. Име му је, након два века, промењено у Трг 7. јула, па у Трг братства и јединства, а почетком деведесетих година прошлог века враћен му је некадашњи назив – Трг Светог Тројства. Године 1971. стабла на тргу су посечена, фонтана уклоњена, а простор трга је поплочан крупним каменим коцкама, па су га Сомборци убрзо, у жаргону, прозвали „Ћелави трг“.

У самом средишту Трга Светог Тројства администратор коморске управе, барон Паул Крушпер од Вербоа, подигао је 1774. г. импозантан барокни камени споменик Светом Тројству, који је дуже од 170 година представљао један од симбола града. Споменик је уклоњен после Другог светског рата, 1947. године.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

stepa-stepanovic
Претходни чланак

Рођен је војвода Степа Степановић

Mihajlo-pupin
Наредни чланак

Умро је научник Михајло Пупин