АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

Најпопуларнији валцер на свету компоновао Србин

Банатски Србин Јован Ивановић (1845–1902) компоновао је најпопуларнији валцер на свету Дунавски валови.

Ова композиција први пут је штампана 1880. г. у Букурешту, а 1889. награђена је првом наградом на Светској изложби у Паризу. Композицију су, поред осталих, изводили Френк Синатра, Ђанго Рајнхарт, Енди Вилијамс, Том Џонс, Ген Милер…

Подаци о нашем земљаку Ивановићу очувани су у сећањима на сусрет с њим чувеног тамбураша Васе Јовановића (1872–1943) приликом његових наступа у Глацу, Румунија:

– У Франковићевој кафани Делфи ансамбл је свирао десетак дана. На репертоару су имали већином класичну музику, оркестрирану за њихов тамбурашки састав и сваке вечери слушала их је најотменија публика. Један господин био је редован посетилац локала, који је са нарочитом пажњом слушао свирање српских тамбураша. Једне вечери, за време паузе, многи угледни гости почеше да прилазе том господину, честитајући му на нечему.

Јован Ивановић (1845–1902)

Јован Ивановић (1845–1902)

По причању Јовановића, он је пролазећи поред тог расположеног друштва, чуо да присутни изговарају презиме Ивановић. Када је то пренео својим друговима, они закључише да је реч о познатом музичару Јовану Ивановићу, па одмах засвираше његов, већ тада свима познати, валцер Дунавски валови. Сви се намах утишаше, а Ивановић се одвоји од велике групе својих поштовалаца и са највећом пажњом саслуша свирање својих сународника, композиције, која га је прославила. После одсвираног валцера Ивановић приђе тамбурашима и рукујући се са њима, захвали им на дивном музицирању и рече им да је управо обавештен о свом постављењу за главног капелника румунског двора.

Поред осталог, сећао се добро Васа, испричао им је да је својевремено желео да своје музичко знање пренесе и са њиме буде од користи ондашњој Србији, али је код надлежних наишао на неразумевање. Хтео је, каже, да у Београду отвори вишу музичку школу, али је краљ Милан Обреновић то одбио речима:

– За музику нема буџета, треба војску опремати!

  • Ето, ја као Србин који воли свој народ, одлазим у страну земљу, немајући да радим тамо, где ми света дужност то налаже. И, како видите, овде постижем успехе и то се цени – изрекао је Ивановић речи које је Васа дуго памтио. (Бошко Брзић: Васа Јовановић, тамбураш и композитор, Нови Сад 1993).

Јован Ивановић умро је 1902. г. у Букурешту.

Његов потомак је чувени руски уметник Андреј Ивановић, рођен у Букурешту 1968. године, добитник мноштва међународних признања и награда, укључујући златну медаљу на Светском пијанистичком такмичењу у Синсинатију, Охајо. Свој тријумфални деби имао је1996. г. у Њујорку. Сматран је једним од назначајнијих интерпретатора руске класичне музике. Професор је кавирана Државном Санктепербуршком конзерваторијуму.

АУТОР: Ранко Јаковљевић

ИЗВОР: http://tkmagazin.rs/da-li-znate-najpopularniji-valcer-svetu-komponovao-srbin-video/

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

250px-CrosswordJPN.svg
Претходни чланак

Почеле су да излазе укрштене речи у „Политициˮ

zastave1-13955
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ