АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Награде „Светозар Ћоровићˮ и „Владимир Ћоровићˮ

Жири за додјелу Награде Светозар Ћоровић у саставу: др Јован Делић, предсједник, др Марко Недић и др Ранко Поповић, на свом завршном састанку одржаном
21. августа 2020. године, у Београду, донио је једногласну

ОДЛУКУ

да се овогодишња Награда Светозар Ћоровић додијели приповиједачу Миладину
Ћулафићу за књигу приповиједака Преко границе и друге приче објављену у Српској књижевној задрузи у Београду 2019. године.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Књига приповиједака Миладина Ћулафића Преко границе и друге приче је врх и
круна његовог приповједачког рада и по осјећању природе, и по галерији разноврсних,
индивидуализованих књижевних јунака, и по језичком осјећању и богатству, и по
динамичкој тачки гледишта која се неосјетно и природно помјера између дјечјег виђења и
доживљаја свијета, ненаметљиве интелектуалне ироније, горких увида у људске поразе и
трагедије, у људску природу, и старачких свођења рачуна.

Screenshot_1

На својим најбољим страницама она се примиче лирској снази и сугестивности Баште сљезове боје Бранка Ћопића, доживљају снаге обнављања живота и упорности траве Милована Данојлића и пејзажима и мрким ликовима Михаила Лалића, али свака реченица, свака страница, сваки књижевни јунак, свака судбина носи препознатљиви печат осјетљивог приповједача у милости језика – Миладина Ћулафића. Тај приповједач мајсторски спаја језив доживљај губитка са хумором, као када „великом мученику Ђуки“, који је једва живу главу извукао са Косова, изгори кућа коју је једва некако у избјеглиштву подигао, а људи притекли да узалудно гасе пожар водом и снијегом. Умјесто да се прозли и падне у очајање, Ђука позива људе да се огрију на доброј ватри, потегну гутљај ракије, па да иду својим кућама. Ћулафић поклања читаоцу богатство „неке мирисне празнине“ из старог шареног мајчиног ковчега и наивну доброту дјетета, које из злогласног логора шаље преко капије у живот и слободу неки командант у наступу доброте и милости, да му, тобоже, донесе воде, а дијете, умјесто да се спасе, „отрчи и донесе му воду“. И у пљачки туђег села преко границе има неког хуморног морала: људи бране грабљивој жени да скине с умирућег старца покривач који старац грчевито стеже, док се пред дјечаком, који све то посматра и памти, љуља цио, до малоприје стабилни и поуздани свијет. Читав један чудесни свијет јунака, судбина и догађаја открива Миладин Ћулафић у књизи Преко границе и друге приче.
У Београду,
21. августа 2020. Чланови жирија:
Јован Делић
Марко Недић
Ранко Поповић

Жири за додјелу награде Владимир Ћоровић, у саставу: проф. др Драга Мастиловић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета  у Источном Сарајеву – предсједник, проф. др Радмило Пекић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици – члан и проф. др Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду – члан, једногласно је одлучио да се награда Владимир Ћоровић за 2020. годину, додијели Момчилу Спремићу, редовном професору Филозофског факултета у Београду (у пензији) и редовном члану Српске академије наука и умјетности, за животно дјело.
Жири је оцијенио да је академик Момчило Спремић својим вишедеценијским
научним радом на пољу историјске науке дао драгоцјен допринос српској
историографији и култури и тиме у потпуности заслужио ово високо признање.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

50_1000x0
Претходни чланак

Рођен је рвач Давор Штефанек

Image9
Наредни чланак

Умро је филмски радник Владимир Погачић