DogađajiNa današnji dan

Na danšnji dan:održana je prva prvomajska proslava u Srbiji

Na današnji dan 1893. godine održana je prva prvomajska proslava u Srbiji. Noseći crvene trake sa parolom „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“, veliki broj ljudi okupio se toga jutra u Makedonskoj ulici, kod kafane „Radnička kasina“, i stao u povorku. Ipak, zbog mnogobrojnih žandarma koji su se pojavili, većina učesnika se razišla i samo je njih sedamnaest, okruženo dvostrukim redom žandarma, krenulo u Topčider. Tu je pročitan pozdrav Vase Pelagića srpskom proletarijatu, a onda je skup rasteran. Prva masovnija proslava organizovana je 1905, kada je u zboru na Topčideru bilo 10.000 ljudi, a učesnici su se okupili i u Nišu, Pirotu, Šapcu, Kragujevcu i drugim gradovima. Posle Prvog svetskog rata, u međuratnoj Jugoslaviji zabranjuju se proslavljanja Prvog maja i sindikalne organizacije, da bi se tek posle Drugog svetskog rata nastavilo sa proslavama.8hoursday_banner_1856Labor-Day (1)

Inače, proslava ovog dana vezuje se za događeje iz 1886. godine, kada se širom SAD-a održalo mnoštvo štrajkova, sa preko 300.000 radnika koji su u njima učestvovali. Nosili su transparente sa tri osmice i zahtevali osmočasovni radni dan. Događaji po kojima se ovaj datum pamti, odigrali su se u stvari dan-dva kasnije, kada je policija štrajkače, koji su nastavili da se okupljaju i čiji se broj povećavao, pokušala da spreči u tome. Pravi pokolj nastao je na Hejmarket skveru u Čikagu, gde broj mrtvih i povređenih nije tačno ustanovljen, a od uhapšenh radnika, petorica su kasnije osuđena na smrt. Kao uspomena na ove događaje, u svetu se obeležava Prvi maj.

 

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo:

  1. godine p.n.e., Dioklecijan i Maksimijan povukli su se sa vlasti. To je bio prvi i poslednji put u istoriji Rima da avgusti svojevoljno ustupaju vlast cezarima, koji su u ovom slučaju bili Konstancije Hlor na zapadu i Galerije na istoku.
  2. godine, rođen je Rudolf I Habzburg, nemački car i osnivač dinastije Habzburga, jedne od najuticajnijih evropskih dinastija.
  3. godine, donet je Zakon o pošti, kojim je zvanično predviđeno da Državna štamparija štampa i izdaje poštanske marke. Prva redovna serija poštanskih maraka Kneževine Srbije puštena je u opticaj juna iste godine, a na njoj je bio prikazan lik kneza Mihaila Obrenovića iz profila.
  4. godine, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije oslobodila je Trst.
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Spomenik u Jasenovcu
Prethodni članak

Na danšnji dan: Okončao se jedan užas

todorovic
Naredni članak

na današnji dan: Rođen je jedan od najvažnijih srpskih novinara