LjudiNa današnji dan

Na današnji preminuo je arhitekta Dimitrije T. Leko

Na današnji dan 1914. godine u Kragujevcu je preminuo Dimitrije T. Leko, srpski arhitekta i urbanista. Rodio se u uglednoj beogradskoj porodici 1863. godine, a veći deo života proveo je u inostranstvu. Porodično imanje njegovog oca nalazilo se na prostoru između današnjih ulica Vasine, Zmaj Jovine, Čika Ljubine i ulice Marka Leka, koja je dobila ima upravo po njegovom bratu, poznatom srpskom hemičaru. Srednju školu završio je u Vinterturu, a potom je arhitekturu studirao u Cirihu, Ahenu i Minhenu. Po povratku u Srbiju pokušao je da primeni model savremenih evropskih gradova i arhitekture u Beogradu i bio je poznat kao jedan od prvih i najoštrijih kritičara urbanizma i arhitekture kod nas. Borio se za Beograd na rekama, smatrao je da glavnom gradu nedostaje više trgova, a na konkursima kao što su oni za uređenje Terazija, ili Malog Kalemegdana osvajao je prve nagrade, no nijedan od tih njegovih projekata nije izveden. I danas je većina zamerki i nedostataka koje je on isticao u vezi sa Beogradom, od pre više od sto godina aktuelna, a Leko je zbirku ovih kritika objavio u knjizi Naše prilike. Neke od njegovih najznačajnijih građevina kod nas, pored mnogih vila koje je projektovao, su Beogradska meteorološka opservatorija iznad Slavije, kuća porodice Vučo na Slaviji u Deligradskoj ulici, gde je odrastao pisac Aleksandar Vučo i u kojoj se danas nalazi prvi otvoreni restoran brze hrane kod nas, Zgrada vojne akademije u Nemanjinoj ulici, palata Atina na Terazijama, kuća Đorđa Vuča u Karađorđevoj ulici, poznatija kao Vučina kuća na Savi, škole u Makenzijevoj i ulici Gavrila Principa i kapela iznad Ćele-kule u Nišu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1863. godine Licej je transformisan u Veliku školu i preseljen u palatu Miše Anastasijevića;
1941. godine partizani su u Drugom svetskom ratu zauzeli Užice, koje je potom postalo sedište Užičke republike i Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije do 30. Novembra iste godine, kada su ga ponovo zauzeli Nemci;
1977. godine reprezentacija Jugoslavije u košarci postala je treći put šampion Evrope, pobedivši u finalu u Liježu reprezentaciju SSSR-a sa 74:61.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

sonjasavic
Prethodni članak

Na današnji dan umrla je glumica Sonja Savić (Sonja Savić)

Aleksandar_Vuco2
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Aleksandar Vučo