ЉудиНа данашњи дан

На данашњи преминуо је архитекта Димитрије Т. Леко

На данашњи дан 1914. године у Крагујевцу је преминуо Димитрије Т. Леко, српски архитекта и урбаниста. Родио се у угледној београдској породици 1863. године, а већи део живота провео је у иностранству. Породично имање његовог оца налазило се на простору између данашњих улица Васине, Змај Јовине, Чика Љубине и улице Марка Лека, која је добила има управо по његовом брату, познатом српском хемичару. Средњу школу завршио је у Винтертуру, а потом је архитектуру студирао у Цириху, Ахену и Минхену. По повратку у Србију покушао је да примени модел савремених европских градова и архитектуре у Београду и био је познат као један од првих и најоштријих критичара урбанизма и архитектуре код нас. Борио се за Београд на рекама, сматрао је да главном граду недостаје више тргова, а на конкурсима као што су они за уређење Теразија, или Малог Калемегдана освајао је прве награде, но ниједан од тих његових пројеката није изведен. И данас је већина замерки и недостатака које је он истицао у вези са Београдом, од пре више од сто година актуелнa, а Леко је збирку ових критика објавио у књизи Наше прилике. Неке од његових најзначајнијих грађевина код нас, поред многих вила које је пројектовао, су Београдска метеоролошка опсерваторија изнад Славије, кућа породице Вучо на Славији у Делиградској улици, где је одрастао писац Александар Вучо и у којој се данас налази први отворени ресторан брзе хране код нас, Зграда војне академије у Немањиној улици, палата Атина на Теразијама, кућа Ђорђа Вуча у Карађорђевој улици, познатија као Вучина кућа на Сави, школе у Макензијевој и улици Гаврила Принципа и капела изнад Ћеле-куле у Нишу.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1863. године Лицеј је трансформисан у Велику школу и пресељен у палату Мише Анастасијевића;
1941. године партизани су у Другом светском рату заузели Ужице, које је потом постало седиште Ужичке републике и Врховног штаба Народноослободилачког покрета Југославије до 30. Новембра исте године, када су га поново заузели Немци;
1977. године репрезентација Југославије у кошарци постала је трећи пут шампион Европе, победивши у финалу у Лијежу репрезентацију СССР-а са 74:61.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

sonjasavic
Претходни чланак

На данашњи дан умрла је глумица Соња Савић (Sonja Savić)

Aleksandar_Vuco2
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је Александар Вучо