DogađajiLjudiNa današnji dan

na današnji dan: Zvanično je završen Drugi svetski rat i rođen je Đoko Vještica

Na današnji dan 1945.godine, 16 minuta posle ponoći, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. Pokušavajući da izbegnu Sovjete, Nemačka je dva dana ranije u Remsu potpisala kapitulaciju, ali samo pred zapadnim saveznicima, što se Staljinu nije dopalo. Zahtevao je da se kapitulacija potpiše pred Vrhovnom komandom svih zemalja antihitlerovske koalicije i da se to učini u Berlinu. Dogovorio se sa saveznicima da se potpisivanje akta u Remsu smatra prethodnim protokolom kapitulacije. Nemačka delegacija je, u pratnji britanskih oficira, stigla 8.maja. Za mesto potpisivanja izabrana je menza vojnoinženjerske škole u istočnom Berlinu.  U ime nacističke Nemačke akt su potpisali feldmaršal Kajtel, general Štumpf i general Hindeburg, a u ime Antifašističke koalicije sovjetski maršal Žukov i britanski general Teder. Rat je u Jugoslaviji nastavljen do 15.maja, a Japan je kapitulirao 2.septembra. Bilans najkrvavijeg rata u istoriji, do sada, je takav da je u njemu učestvovala 61 zemlja sa 2.1 milijardom stanovnika što je bilo preko 90% čovečanstva. Borbenim dejstvima zahvaćena je teritorija 40 zemalja, sa oko 110 miliona ljudi u sklopu oružanih snaga, a poginulo je više od 50 miliona ljudi, od kojih su više od 30 miliona bili civili.

đoko-vještica-slajd

Na današnji dan 1939.godine rođen je nezaboravni novinar Đoko Vještica. Karijeru je počeo u listu Borba, u okviru čije redakcije je 1970.godine počelo emitovanje programa Studija B. Ubrzo je Đoko na radiju Studio B pokrenuo emisiju Beogradska razglednica i postao omiljen među Beograđanima. Pored svakodnevnih informacija o vremenu, saobraćaju i drugim komunalnim stvarima, on se borio protiv grešaka mnogih komunalnih preduzeća, direktno uključujući u program njihove rukovodioce i ispitujući ih. Imao je i problema zbog toga, bio suspendovan, ali su kolege i građani uvek bili uz njega. Bio je vredan i uporan, te je Beograđanima ostavio još mnogo toga pored svojih emisija. Beogradski maraton, koji sada ima svetski značaj, prvi put se održao 1988.godine na njegovu inicijativu. On je bio taj koji se izborio da se na tadašnjem trgu Marksa i Engelsa, a sadašnjem Nikole Pašića zasade platani, umesto da bude parkiralište. Pešačka zona od Slavije do Terazija jedne subote mesečno, triatlon na Adi, ski-staza na Košutnjaku i trka uz Beograđanku samo su još neke od njegovih ideja kojima je obogatio život prestonice. Danas se plato ispred zgrade u kojoj je proveo najveći deo svog radnog veka naziva po njemu, a tu se nalazi i fontana podignuta takođe po njegovoj ideji u spomen žrtvama bombardovanja Beograda 6.aprila 1941. Đoko Vještica preminuo je 2008.godine u Beogradu.

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju izdvojićemo :

1904.godine umro je Dimitrije Nešić,profesor matematike beogradske Velike škole i ministar prosvete.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

02_najZajecar
Prethodni članak

Naj@Zaječar

zgrada-NM-05
Naredni članak

na današnji dan: Osnovan je Narodni muzej u Beogradu