ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан завршен је Београдски процес (Beogradski proces)

На данашњи дан 1946. године завршено је суђење генералу Драгољубу Михаиловићу и групи од још двадесет тројице оптуженика из редова четника, владе у изгнанству и Недићевог режима за издају и ратне злочине (Beogradski proces). Званичан назив поступка је био Суђење Драгољубу-Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за време рата (1941—1945). Суђење је одржано у Београду, од 10. јуна до 15. јула 1946. године у згради Летње дворане Војног пешадијског училишта на Топчидеру. Председник Војног већа је био пуковник Михаило Ђорђевић, а тужилац пуковник Милош Минић. Процес је изазвао велики публицитет и пратили су га како домаћи, тако и страни новинари и извештачи, а преношен је и путем радија. Оптужница од 47 тачака прочитана је 10. јуна. Драгољуб Михаиловић је осуђен по осам тачака, а пресуда којом га је Војно веће Врховног суда ондашње Југославије осудило на смрт стрељањем, објављена је 15. јула 1946. године. Проглашен је кривим за издају и ратни злочин и организовање банди у циљу обарања постојећег режима. Уз смртну пресуду изречен му је и губитак политичких и појединих грађанских права, као и конфискација целокупне имовине. Молба за његово помиловање одбијена је 16. јула, а стрељан је 17. јула 1946. године. Од њих двадесет и четворице оптужених, поред Михаиловића, на смрт је осуђено још њих десеторица, док су остали добили затворске казне. Процес рехабилитације Драгољуба Михаиловића покренут је 2006. године пред Вишим судом у Београду, а одлуком која је саопштена 14. маја 2015. године поништен је део пресуде Врховног суда ФНРЈ од пре 69 година. Утврђено је да му није било обезбеђено фер суђење, да није имао праву одбрану, да није видео адвоката до почетка суђења, те да процес није био спроведен уз поштовање свих права окривљеног, како по стандардима данашњег права, тако и ондашњег. Одлуком суда из маја ове године, Драгољуб Михаиловић се сматра неосуђиваним и враћена су му сва грађанска права која су му одузета у политичко-идеолошком поступку који је против њега и других оптужених вођен 1946. године.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1663. године у Перасту је рођен Марко Мартиновић, поморац, математичар и један од најученијих људи свог времена.
1847. године у Крагујевцу је изашао је први број Гласа јавности;
1922. године рођен је Божидар Петровић, српски архитекта и редовни професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

fudbal
Претходни чланак

На данашњи дан наша репрезентација је одиграла први меч на Светским фудбалским првенствима

_sp-vojvoda-petar-bojovic
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је војвода Петар Бојовић (Vojvoda Petar Bojović)