LjudiNa današnji dan

Na današnji dan umro je Radoje Domanović (Radoje Domanović)

Na današnji dan 1908. godine umro je književnik, pripovedač i satiričar Radoje Domanović (Radoje Domanović). Rodio se 1873. godine u Ovsištu, gimnaziju je završio u Kragujevcu, a Veliku školu u Beogradu. Bio je nastavnik u gimnazijama u Pirotu, Vranju i Leskovcu, ali je zbog političkih uverenja i kao otvoreni protivnik režima Obrenovića često premeštan i otpuštan sa posla. Od 1905. godine do svoje smrti bio je šef korektora Državne štamparije u Beogradu. Na njegov buntovnički karakter i interesovanja presudni uticaj imali su roditelji, otac koji je bio učitelj i majka koja ga je učila narodnoj poeziji. Domanović je počeo sa pisanjem realističkih pripovedaka iz seoskog života, ali je ubrzo prešao na satiru. Veoma oštro, kritički i duhovito slikao je vlast ogrezlu u korupciji i nasilju sa jedne strane i poslušno građanstvo koje savija glavu, sa druge strane. Pišući o ljudskim odnosima i karakterima, oslikao ih je nevezano za određeno vreme i podneblje, već univerzalno, prikazujući ono esencijalno, ljudsko u njima. On je prvi pravi satiričar među srpskim realistima i tvorac satirične pripovetke kod nas. Najznačajnija dela su mu: Stradija, Danga, Mrtvo more, Vođa, Kraljević Marko po drugi put među Srbima, Razmišljanje jednog običnog srpskog vola i druge. Danas veliki broj osnovnih škola u Srbiji nosi njegovo ime, postoji Zadužbina Radoje Domanović koja dodeljuje istoimenu nagradu, a od 1973. godine na Kalemegdanu, pored drugih srpskih velikana, nalazi se i njegova bista.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1876. godine rođen je Dragutin Dimitrijević Apis, pukovnik vojske Kraljevine Srbije i jedan od organizatora Majskog prevrata;
1923. godine rođena je glumica Mira Stupica;
1941. godine Nemci su na Terazijama u Beogradu obesili petoricu Srba;
2001. godine umro je reditelj Živko Nikolić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Tekeris,_spomen_kosturnica_na_Ceru
Prethodni članak

Na današnji dan počela je Cerska bitka (Cerska bitka)

378709_narodno_pozoriste_2
Naredni članak

Na današnji dan položen je kamen temeljac Narodnog pozorišta u Beogradu

2 Komentara

 1. Duška Davidović Crnić
  avgust 17. 2015. at 6:46 pm

  Bilo bi lepo da kad spomenete pesnika objavite i par njegovih stihova.

  • Srpski Legat
   avgust 27. 2015. at 10:56 am

   Poštovanje Duška, hvala Vam za predlog. Trudićemo se da ga maksimalno primenimo u budućim člancima.