ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан умро је Радоје Домановић (Radoje Domanović)

На данашњи дан 1908. године умро је књижевник, приповедач и сатиричар Радоје Домановић (Radoje Domanović). Родио се 1873. године у Овсишту, гимназију је завршио у Крагујевцу, а Велику школу у Београду. Био је наставник у гимназијама у Пироту, Врању и Лесковцу, али је због политичких уверења и као отворени противник режима Обреновића често премештан и отпуштан са посла. Од 1905. године до своје смрти био је шеф коректора Државне штампарије у Београду. На његов бунтовнички карактер и интересовања пресудни утицај имали су родитељи, отац који је био учитељ и мајка која га је учила народној поезији. Домановић је почео са писањем реалистичких приповедака из сеоског живота, али је убрзо прешао на сатиру. Веома оштро, критички и духовито сликао је власт огрезлу у корупцији и насиљу са једне стране и послушно грађанство које савија главу, са друге стране. Пишући о људским односима и карактерима, осликао их је невезано за одређено време и поднебље, већ универзално, приказујући оно есенцијално, људско у њима. Он је први прави сатиричар међу српским реалистима и творац сатиричне приповетке код нас. Најзначајнија дела су му: Страдија, Данга, Мртво море, Вођа, Краљевић Марко по други пут међу Србима, Размишљање једног обичног српског вола и друге. Данас велики број основних школа у Србији носи његово име, постоји Задужбина Радоје Домановић која додељује истоимену награду, а од 1973. године на Калемегдану, поред других српских великана, налази се и његова биста.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1876. године рођен је Драгутин Димитријевић Апис, пуковник војске Краљевине Србије и један од организатора Мајског преврата;
1923. године рођена је глумица Мира Ступица;
1941. године Немци су на Теразијама у Београду обесили петорицу Срба;
2001. године умро је редитељ Живко Николић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Tekeris,_spomen_kosturnica_na_Ceru
Претходни чланак

На данашњи дан почела је Церска битка (Cerska bitka)

378709_narodno_pozoriste_2
Наредни чланак

На данашњи дан положен је камен темељац Народног позоришта у Београду