LjudiNa današnji dan

Na današnji dan umro je Predrag Palavestra (Predrag Palavestra)

Na današnji dan 2014. godine umro je istoričar, teoretičar književnosti i akademik Predrag Palavestra (Predrag Palavestra). Rođen je 1930. godine u Sarajevu, a studirao je na beogradskom Filološkom fakultetu, gde je i doktorirao 1964. godine. Redovni član Srpske Akademije nauka i umetnosti postao je 1981. godine, na mesto sekretara Odeljenja jezika i književnosti SANU izabran je prvi put 1994, a ponovo je biran na isto mesto 1998. i 2002. godine. Bio je takođe sekretar i predsednik mnogih drugih odbora, odseka i komisija. Kao književni kritičar pisao je za Politiku i bio urednik brojnih časopisa, kao što su Književne novine i Savremenik. U Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, bio je direktor u periodu od 1968 – 1876, i naučni savetnik od 1976. do 1995. godine, kada je penzionisan. Bio je potpredsednik Zadužbine Ive Andrića i Član Saveza književnika Jugoslavije, dva puta je biran i za predsednika Međunarodnog PEN centra Srbije, a imenovan je i za člana Krunskog saveta 1992. godine. Palavestra je autor znatnog broja književnih rasprava i pregleda, a interesantno je da je njegova knjiga Posleratna srpska književnost i njena istorija, sedamdesetih godina bila zabranjena i jedan deo tiraža uništen. Predrag Palavestra umro je u 85. godini života i kremiran je na beogradskom Novom groblju uz prisustvo brojnih predstavnika kulturnog i javnog života Srbije.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1691. godine Austrijanci su kod Slankamena potukli Turke i naneli im teške gubitke, a na strani Austrije borilo se i oko 10 000 Srba;
1899. godine rođen je patrijarh srpski German;
1928. godine rođen je srpski književnik Danko Popović;
1983. godine umro je Aleksandar Ranković, jedan od najuticajnijih političara posleratne Jugoslavije;
1990. godine SFRJ je u Argentini postala po treći put prvak sveta u košarci, pobedivši u finalu SSSR sa 92:75.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

378709_narodno_pozoriste_2
Prethodni članak

Na današnji dan položen je kamen temeljac Narodnog pozorišta u Beogradu

Predrag-Milinkovic
Naredni članak

Na današnji dan rođen je najpoznatiji epizodista domaćeg filma Predrag Preža Milinković (Predrag Preža Milinković)