ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан умро је Предраг Палавестра (Predrag Palavestra)

На данашњи дан 2014. године умро је историчар, теоретичар књижевности и академик Предраг Палавестра (Predrag Palavestra). Рођен је 1930. године у Сарајеву, а студирао је на београдском Филолошком факултету, где је и докторирао 1964. године. Редовни члан Српске Академије наука и уметности постао је 1981. године, на место секретара Одељења језика и књижевности САНУ изабран је први пут 1994, а поново је биран на исто место 1998. и 2002. године. Био је такође секретар и председник многих других одбора, одсека и комисија. Као књижевни критичар писао је за Политику и био уредник бројних часописа, као што су Књижевне новине и Савременик. У Институту за књижевност и уметност у Београду, био је директор у периоду од 1968 – 1876, и научни саветник од 1976. до 1995. године, када је пензионисан. Био је потпредседник Задужбине Иве Андрића и Члан Савеза књижевника Југославије, два пута је биран и за председника Међународног ПЕН центра Србије, а именован је и за члана Крунског савета 1992. године. Палавестра је аутор знатног броја књижевних расправа и прегледа, а интересантно је да је његова књига Послератна српска књижевност и њена историја, седамдесетих година била забрањена и један део тиража уништен. Предраг Палавестра умро је у 85. години живота и кремиран је на београдском Новом гробљу уз присуство бројних представника културног и јавног живота Србије.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1691. године Аустријанци су код Сланкамена потукли Турке и нанели им тешке губитке, а на страни Аустрије борило се и око 10 000 Срба;
1899. године рођен је патријарх српски Герман;
1928. године рођен је српски књижевник Данко Поповић;
1983. године умро је Александар Ранковић, један од најутицајнијих политичара послератне Југославије;
1990. године СФРЈ је у Аргентини постала по трећи пут првак света у кошарци, победивши у финалу СССР са 92:75.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

378709_narodno_pozoriste_2
Претходни чланак

На данашњи дан положен је камен темељац Народног позоришта у Београду

Predrag-Milinkovic
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је најпознатији епизодиста домаћег филма Предраг Прежа Милинковић (Predrag Preža Milinković)