ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан: Умро је писац српске химне

На данашњи дан 1900. године, умро је српски књижевник и преводилац Јован Ђорђевић. Рођен је у Сенти 1826, а филозофију и медицину студирао је у Пешти. Био је секретар Матице српске и уредник Летописа, професор и директор гимназије у Шапцу и Београду, кратко време министар просвете, професор на Великој школи у Београду, оснивач Српског народног позоришта у Новом Саду и један од оснивача и директор Народног позоришта у Београду. Стварао је поезију, писао и преводио за позориште. Данас, најпопуларније његово дело сигурно је српска химна Боже правде, написана као део позоришне алегорије Маркова сабља. Због имена краљева, текст песме је мењан, а због дужине која је непримерена химни, углавном се користе прве строфе и крај.

Поређења ради, најстарије позориште у Србији је Књажевско-српски театар у Крагујевцу, основан 1835. године, чији је директор, на позив кнеза Милоша, био Јоаким Вујић.

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо још:

  1. п.н.е., Ромул је основао Рим, који је у нарeдних више од хиљаду година постојања израстао у једну од највећих империја у историји, у оквиру које се налазила и територија наше земље.
  2. године, шефови дипломатија Немачке и Италије, Фон Рибентроп и гроф Ћано, договорили су се о подели Југославије на немачку и италијанску зону.
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

На данашњи дан: Умро је човек који je прославио српску реч вампир

eskadrila
Наредни чланак

На данашњи дан: Формирана је прва ловачка ескадрила НОВЈ