LjudiNa današnji dan

na današnji dan: Umro je „najveći sin naroda i narodnosti SFRJ“

Na današnji dan 1980. godine, u Ljubljani je umro Josip Broz Tito, maršal Jugoslavije, predsednik SFRJ, predsednik Saveza komunista Jugoslavije, predsednik Predsedništva SFRJ, vrhovni komandant oružanih snaga SFRJ i predsednik Saveta narodne odbrane. Bio je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih. Njegova smrt, kao što je vreme pokazalo, predstavljala je početak kraja SFRJ, te velika žalost iskazana tog i narednih dana može se posmatrati i kao lament nad budućnošću jedne države. U svakom slučaju, od 5. maja, kada je kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima stigao u Beograd i bio smešten u aulu Skupštine Jugoslavije, ljudi su do 8. maja ujutru, u mimohodu odavali počast maršalu, čekajući i po petnaest sati u redu. Titova sahrana bila je najveća sahrana nekog državnika u HH veku, a verovatno i u istoriji, kada se ima u vidu broj zemalja koje su poslale delegacije, kao i to ko ih je činio. U Beograd su tada stigli predstavnici više od 120 zemalja, a Ujedinjene nacije su tog trenutka imale 148 zemalja članica. Među njima je bilo pet kraljeva, četiri princa, dvadeset pet predsednika država, devet premijera, dva kancelara, više ministara spoljnih poslova, članova vlade, guvernera, vojvoda, kao i lidera sa drugim, nestandardnim, zvanjima. Sahrani su prisustvovali Leonid Brežnjev, Margaret Tačer, Indira Gandi, Moamer el Gadafi, Sadam Husein, Robert Mugabe i mnogi drugi. Tito je sahranjen 8. maja u Kući cveća, koja je danas jedno od najposećenijih turističkih mesta u Beogradu.

 

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo :

  1. godine, umro je književnik Jovan Hadžić, poznat i pod pseudonimom Miloš Svetić, jedan od protivnika Vukove jezičke reforme, osnivač i prvi predsednik Matice srpske, dopisni član Društva srpske slovesnosti i Srpskog učenog društva.
  2. godine, Margaret Tačer je postala prva žena premijer u istoriji Velike Britanije.
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Aleksandar_Karadjordjevic_(1806-1885)
Prethodni članak

na današnji dan: Umro je knez Aleksandar Karađorđević

230px-MilicevicMilanDj
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Milan Đ. Milićević