ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан: Умро је „највећи син народа и народности СФРЈ“

На данашњи дан 1980. године, у Љубљани је умро Јосип Броз Тито, маршал Југославије, председник СФРЈ, председник Савеза комуниста Југославије, председник Председништва СФРЈ, врховни командант оружаних снага СФРЈ и председник Савета народне одбране. Био је и један од оснивача Покрета несврстаних. Његова смрт, као што је време показало, представљала је почетак краја СФРЈ, те велика жалост исказана тог и наредних дана може се посматрати и као ламент над будућношћу једне државе. У сваком случају, од 5. маја, када је ковчег са Титовим посмртним остацима стигао у Београд и био смештен у аулу Скупштине Југославије, људи су до 8. маја ујутру, у мимоходу одавали почаст маршалу, чекајући и по петнаест сати у реду. Титова сахрана била је највећа сахрана неког државника у ХХ веку, а вероватно и у историји, када се има у виду број земаља које су послале делегације, као и то ко их је чинио. У Београд су тада стигли представници више од 120 земаља, а Уједињене нације су тог тренутка имале 148 земаља чланица. Међу њима је било пет краљева, четири принца, двадесет пет председника држава, девет премијера, два канцелара, више министара спољних послова, чланова владе, гувернера, војвода, као и лидера са другим, нестандардним, звањима. Сахрани су присуствовали Леонид Брежњев, Маргарет Тачер, Индира Ганди, Моамер ел Гадафи, Садам Хусеин, Роберт Мугабе и многи други. Тито је сахрањен 8. маја у Кући цвећа, која је данас једно од најпосећенијих туристичких места у Београду.

 

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо :

  1. године, умро је књижевник Јован Хаџић, познат и под псеудонимом Милош Светић, један од противника Вукове језичке реформе, оснивач и први председник Матице српске, дописни члан Друштва српске словесности и Српског ученог друштва.
  2. године, Маргарет Тачер је постала прва жена премијер у историји Велике Британије.
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Aleksandar_Karadjordjevic_(1806-1885)
Претходни чланак

на данашњи дан: Умро је кнез Александар Карађорђевић

230px-MilicevicMilanDj
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је Милан Ђ. Милићевић