LjudiNa današnji dan

Na današnji dan umro je Miroslav Mika Antić (Miroslav Mika Antić)

Na današnji dan 1986. godine u Novom Sadu je umro pesnik Mika Antić (Miroslav Mika Antić). Rodio se u Mokrinu 1932. godine, gde je i završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Kikindi i Pančevu, a studirao je slavistiku u Beogradu. Zaposlio se kao novinar u novosadskom Dnevniku, bio urednik listova Pionir, Ritam i Neven, a osim pisanja bavio se slikarstvom i filmom. Objavio je više od trideset knjiga, a prema njegovim pesmama komponovano je više pesama koje su bile zapažene na festivalima. Neizbrisiv trag ostavio je svojom poezijom i knjigama za decu, među kojima su Plavi čuperak, Garavi sokak, Nasmejani svet, Šašava knjiga… Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja – dve Nevenove nagrade, Nagrada za životno delo u poeziji za decu, Goranova nagrada, Nagrada Sterijinog pozorja, Zlatna arena za filmski scenario, Sedmojulska nagrada Srbije, Nagrada oslobođenja Vojvodine, a nosilac je i ordena zasluga za narod i prvi dobitnik Zmajevog štapa u okviru Zmajevih dečijih igara. Pre osam godina ustanovljena je manifestacija Antićevi dani u Novom Sadu, u znak sećanja na ovog pesnika, a u okviru nje pored Okruglog stola i pesničkih večeri dodeljuje se i godišnja Nagrada Miroslav Antić za najbolju knjigu poezije objavljenu u prethodnoj godini, između dve manifestacije.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1940. godine uspostavljeni su diplomatski odnosi između Jugoslavije i SSSR.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

23-Nikola Rot
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Nikola Rot (Nikola Rot)

slovenija
Naredni članak

Na današnji dan Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ (Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ)