ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан умро је Мирослав Мика Антић (Miroslav Mika Antić)

На данашњи дан 1986. године у Новом Саду је умро песник Мика Антић (Miroslav Mika Antić). Родио се у Мокрину 1932. године, где је и завршио основну школу. Гимназију је похађао у Кикинди и Панчеву, а студирао је славистику у Београду. Запослио се као новинар у новосадском Дневнику, био уредник листова Пионир, Ритам и Невен, а осим писања бавио се сликарством и филмом. Објавио је више од тридесет књига, а према његовим песмама компоновано је више песама које су биле запажене на фестивалима. Неизбрисив траг оставио је својом поезијом и књигама за децу, међу којима су Плави чуперак, Гарави сокак, Насмејани свет, Шашава књига… Добитник је многобројних награда и признања – две Невенове награде, Награда за животно дело у поезији за децу, Горанова награда, Награда Стеријиног позорја, Златна арена за филмски сценарио, Седмојулска награда Србије, Награда ослобођења Војводине, а носилац је и ордена заслуга за народ и први добитник Змајевог штапа у оквиру Змајевих дечијих игара. Пре осам година установљена је манифестација Антићеви дани у Новом Саду, у знак сећања на овог песника, а у оквиру ње поред Округлог стола и песничких вечери додељује се и годишња Награда Мирослав Антић за најбољу књигу поезије објављену у претходној години, између две манифестације.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1940. године успостављени су дипломатски односи између Југославије и СССР.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

23-Nikola Rot
Претходни чланак

На данашњи дан рођен је Никола Рот (Nikola Rot)

slovenija
Наредни чланак

На данашњи дан Словенија и Хрватска донеле су одлуку о издвајању из СФРЈ (Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ)