LjudiNa današnji dan

Na današnji dan umro je Milenko Šerban (Milenko Šerban)

Na današnji dan 1979. godine, u 73. godini, u Beogradu je umro slikar Milenko Šerban. Rodom iz Srema, slikarstvo je studirao na Akademiji Kolarosi i kod Andrea Lota u Parizu. Po povratku u zemlju, radio je kao profesor crtanja u zanatlijskoj školi u Novom Sadu, dok je tridesetih godina bio scenograf Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Dunavske banovine u Novom Sadu. Posle Drugog svetskog rata radio je kao kustos i upravnik Muzeja Matice srpske u Novom Sadu, do 1948. godine, kada je prešao u Beograd na mesto scenografa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a kasnije je bio i profesor na Akademiji primenjenih umetnosti i Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Samostalno je izlagao od 1926. godine. Bio je član grupa Oblik i Šestorica, a još za njegovog života organizovano je nekoliko njegovih retrospektivnih izložbi. Njegov rani opus odlikuju izrazito ekspresionističko-kolorističke tendencije, dok mu dela u posleratnom periodu dobijaju intimistički ton, da bi se kasnije motiv postepeno sve više gubio i slike mu se približile apstrakciji.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1956. godine prvi put je kod nas probijen zvučni zid. Učinio je to pukovnik Nikola Lekić u avionu F-86 sabre iznad aerodroma Batajnica;
1996. godine umro je književnik, književni kritičar i akademik Petar Džadžić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

zoran hristic
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je kompozitor Zoran Hristić (Zoran Hristić)

945036_serbskeN
Naredni članak

Na današnji dan izašao je prvi broj Novina serbskih (Novina serbskih)