ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан умро је Миленко Шербан (Milenko Šerban)

На данашњи дан 1979. године, у 73. години, у Београду је умро сликар Миленко Шербан. Родом из Срема, сликарство је студирао на Академији Колароси и код Андреа Лота у Паризу. По повратку у земљу, радио је као професор цртања у занатлијској школи у Новом Саду, док је тридесетих година био сценограф Српског народног позоришта и Народног позоришта Дунавске бановине у Новом Саду. После Другог светског рата радио је као кустос и управник Музеја Матице српске у Новом Саду, до 1948. године, када је прешао у Београд на место сценографа у Југословенском драмском позоришту, а касније је био и професор на Академији примењених уметности и Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Самостално је излагао од 1926. године. Био је члан група Облик и Шесторица, а још за његовог живота организовано је неколико његових ретроспективних изложби. Његов рани опус одликују изразито експресионистичко-колористичке тенденције, док му дела у послератном периоду добијају интимистички тон, да би се касније мотив постепено све више губио и слике му се приближиле апстракцији.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1956. године први пут је код нас пробијен звучни зид. Учинио је то пуковник Никола Лекић у авиону F-86 sabre изнад аеродрома Батајница;
1996. године умро је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

zoran hristic
Претходни чланак

На данашњи дан рођен је композитор Зоран Христић (Zoran Hristić)

945036_serbskeN
Наредни чланак

На данашњи дан изашао је први број Новина сербских (Novina serbskih)