ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан умро је математичар Богдан Гавриловић (Bogdan Gavrilović)

На данашњи дан 1947. године преминуо је математичар и академик Богдан Гавриловић (Bogdan Gavrilović). Рођен је 1864. године у Новом Саду, где је провео детињство и младост и завршио гимназију као најбољи ученик, о чему је писао и Змај у свом листу Невен. Као питомац Текелијанума са одличним успехом је завршио студије на Филозофском факултету Универзитета у Будимпешти, на Одсеку за математику, физику и астрономију, а 1887. године одбранио је и докторску дисертацију. Након тога је боравио и усавршавао се у Немачкој, Швајцарској и Француској, а у Прагу је још као студент практиковао гимнастику и мачевање. У Београд је дошао 1887. године и ту остао до краја своје каријере. Предавао је на Великој школи, а доцније када је трансформисана и на Београдском универзитету. Сматра се да је заједно са Михаилом Петровићем поставио темељ наше математичке школе, а на њихов позив из Беча је дошао и Милутин Миланковић који је предавао примењену математику. Поред професорског рада, Гавриловић је у више наврата постављан и за ректора Београдског универзитета. Био је редовни члан Српске краљевске академије, њен председник у једном периоду и дописни члан Југословенске Академије знаности и умјетности у Загребу. Поред тога био је члан и у иностраним друштвима као што су Circolo matematico di Palermo и Dr hon. causa у Атини. Када је 1939. године основан Институт Никола Тесла, постао је његов директор, а 1946. је био један од оснивача Математичког института у Београду. Године 1894. основао је и библиотеку Математичког семинара о којој су у прво време рачуна водили он и Михаило Петровић. Библиотека је располагала великим фондом књига, часописа, монографија и остале математичке литературе. Скоро пола века она је користила генерацијама математичара, да би је октобра 1944. године Немци у повлачењу спалили. Током живота је објавио мноштво научних радова, а најзначајнија дела су му: Аналитична геометрија тачке, праве, круга и коничних пресека из 1896. године и Теорија детерминаната из 1899. У пензију је отишао 1929. године, али је аналитичку геометрију на Техничком факултету предавао све до 1941. године. Преминуо је у Новом Саду, а сахрањен је у Београду. Његова биста налази се у холу Математичког института САНУ.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1716. године аустријски принц Еуген Савојски је у бици код Петроварадина нанео тежак пораз турској војсци под командом Дамада Али паше, а годину дана касније освојио је и Београд, који је остао под аустријском влашћу до 1739;
1926. године основан је Архив Војводине.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Milan_Stojadinovic
Претходни чланак

На данашњи дан рођен је Милан Стојадиновић (Milan Stojadinović)

Veselin_Cajkanovic
Наредни чланак

На данашњи дан преминуо је др Веселин Чајкановић (Veselin Čajkanović)