LjudiNa današnji dan

Na današnji dan umro je Jovan Jovanović Zmaj ( Jovan Jovanović Zmaj)

Na današnji dan 1904. godine u Sremskoj Kamenici umro je Jovan Jovanović Zmaj (Jovan Jovanović Zmaj). Bio je pesnik, prevodilac, urednik književnih i satiričnih listova, akademik i lekar po profesiji. Rođen je 1833. godine u Novom Sadu, a prava je studirao u Pešti, Pragu i Beču. Posle toga je završio i medicinu u Pešti, te radio kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču. Šezdesetih godina 19. veka pokrenuo je književni časopis Javor i satirične listove Komarac i 3.maj, čiji je naziv postao njegov nadimak. Umetnički se razvijao pod uticajem narodne poezije i Branka Radičevića, nemačkih romantičara i Šandora Petefija, ali je ubrzo našao svoj izraz i postao jedan od najpopularnijih srpskih pesnika. Pisao je lirske, rodoljubive, satirične pesme, kao i poeziju za decu. Najznačajnije Zmajeve zbirke pesama su Đulići, stihovi o ljubavi i srećnom porodičnom životu i Đulići uveoci, koju je napisao pošto su mu umrla deca, a potom i žena. Poslednjih godina života naročito se posvetio stvaranju poezije za decu i do danas ostao nenadmašan i najznačajniji srpski dečiji pesnik. Neke od njegovih najpoznatijih pesama za decu su Pačija škola, Tiho noći, Materina maza, Ala je lep…Zmaj je uređivao još dva satirična lista: Žiža i Starmali, a od 1880. godine pa do smrti izdavao je dečiji list Neven, jedan od najznačajnijih srpskih dečijih listova ne samo tog doba, u kome se pored ostalog istakao i kao tvorac jednog od prvih srpskih stripova. Prevodio je sa više jezika, među kojima sa mađarskog-Šandora Petefija, sa ruskog-Mihaila Ljermontova i sa engleskog-Alfreda Tenisona. Takođe je štampao i dve knjige istočnjačkih stihova. Od 1958. godine, početkom juna se u Kamenici i Novom Sadu održava smotra dečijeg kulturnog stvaralaštva, koja je krajem šezdestih godina dobila naziv Zmajeve dečije igre. Festival okuplja pisce, ilustratore i izdavače dečije literature, a 1975. godine ustanovljena je i Povelja Zmajevih dečijih igara.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1917. godine streljani su pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis i majori Ljubomir Vulović i Rade Malobabić, pripadnici organizacije Crna ruka.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prvi-Ustav-države-Srbije-Sretenjski-ustav
Prethodni članak

Na današnji dan knez Miloš je abdicirao (Knez Miloš je abdicirao)

cesma
Naredni članak

Na današnji dan dogodio se incident kod Čukur česme (Čukur česme)