ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан умро је Јован Јовановић Змај ( Jovan Jovanović Zmaj)

На данашњи дан 1904. године у Сремској Каменици умро је Јован Јовановић Змај (Jovan Jovanović Zmaj). Био је песник, преводилац, уредник књижевних и сатиричних листова, академик и лекар по професији. Рођен је 1833. године у Новом Саду, а права је студирао у Пешти, Прагу и Бечу. После тога је завршио и медицину у Пешти, те радио као лекар у Новом Саду, Панчеву, Сремским Карловцима, Футогу, Београду, Загребу и Бечу. Шездесетих година 19. века покренуо је књижевни часопис Јавор и сатиричне листове Комарац и 3.мај, чији је назив постао његов надимак. Уметнички се развијао под утицајем народне поезије и Бранка Радичевића, немачких романтичара и Шандора Петефија, али је убрзо нашао свој израз и постао један од најпопуларнијих српских песника. Писао је лирске, родољубиве, сатиричне песме, као и поезију за децу. Најзначајније Змајеве збирке песама су Ђулићи, стихови о љубави и срећном породичном животу и Ђулићи увеоци, коју је написао пошто су му умрла деца, а потом и жена. Последњих година живота нарочито се посветио стварању поезије за децу и до данас остао ненадмашан и најзначајнији српски дечији песник. Неке од његових најпознатијих песама за децу су Пачија школа, Тихо ноћи, Материна маза, Ала је леп…Змаj је уређивао још два сатирична листа: Жижа и Стармали, а од 1880. године па до смрти издавао је дечији лист Невен, један од најзначајнијих српских дечијих листова не само тог доба, у коме се поред осталог истакао и као творац једног од првих српских стрипова. Преводио је са више језика, међу којима са мађарског-Шандора Петефија, са руског-Михаила Љермонтова и са енглеског-Алфреда Тенисона. Такође је штампао и две књиге источњачких стихова. Од 1958. године, почетком јуна се у Каменици и Новом Саду одржава смотра дечијег културног стваралаштва, која је крајем шездестих година добила назив Змајеве дечије игре. Фестивал окупља писце, илустраторе и издаваче дечије литературе, а 1975. године установљена је и Повеља Змајевих дечијих игара.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1917. године стрељани су пуковник Драгутин Димитријевић Апис и мајори Љубомир Вуловић и Раде Малобабић, припадници организације Црна рука.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Prvi-Ustav-države-Srbije-Sretenjski-ustav
Претходни чланак

На данашњи дан кнез Милош је абдицирао (Knez Miloš je abdicirao)

cesma
Наредни чланак

На данашњи дан догодио се инцидент код Чукур чесме (Čukur česme)