LjudiNa današnji dan

Na današnji dan: Umro je čovek koji je proslavio srpsku reč vampir

Na današnji dan 1893. godine, održana je prva prvomajska proslava u Srbiji. Noseći crvene trake sa parolom „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“, veliki broj ljudi okupio se toga jutra u Makedonskoj ulici, kod kafane „Radnička kasina“, i stao u povorku. Ipak, zbog mnogobrojnih žandarma koji su se pojavili, većina učesnika se razišla i samo je njih sedamnaest, okruženo dvostrukim redom žandarma, krenulo u Topčider. Tu je pročitan pozdrav Vase Pelagića srpskom proletarijatu, a onda je skup rasteran. Prva masovnija proslava organizovana je 1905, kada je u zboru na Topčideru bilo 10.000 ljudi, a učesnici su se okupili i u Nišu, Pirotu, Šapcu, Kragujevcu i drugim gradovima. Posle Prvog svetskog rata, u međuratnoj Jugoslaviji zabranjuju se proslavljanja Prvog maja i sindikalne organizacije, da bi se tek posle Drugog svetskog rata nastavilo sa proslavama.

Inače, proslava ovog dana vezuje se za događeje iz 1886. godine, kada se širom SAD-a održalo mnoštvo štrajkova, sa preko 300.000 radnika koji su u njima učestvovali. Nosili su transparente sa tri osmice i zahtevali osmočasovni radni dan. Događaji po kojima se ovaj datum pamti, odigrali su se u stvari dan-dva kasnije, kada je policija štrajkače, koji su nastavili da se okupljaju i čiji se broj povećavao, pokušala da spreči u tome. Pravi pokolj nastao je na Hejmarket skveru u Čikagu, gde broj mrtvih i povređenih nije tačno ustanovljen, a od uhapšenh radnika, petorica su kasnije osuđena na smrt. Kao uspomena na ove događaje, u svetu se obeležava Prvi maj.

 

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo:

  1. godine p.n.e., Dioklecijan i Maksimijan povukli su se sa vlasti. To je bio prvi i poslednji put u istoriji Rima da avgusti svojevoljno ustupaju vlast cezarima, koji su u ovom slučaju bili Konstancije Hlor na zapadu i Galerije na istoku.
  2. godine, rođen je Rudolf I Habzburg, nemački car i osnivač dinastije Habzburga, jedne od najuticajnijih evropskih dinastija.
  3. godine, donet je Zakon o pošti, kojim je zvanično predviđeno da Državna štamparija štampa i izdaje poštanske marke. Prva redovna serija poštanskih maraka Kneževine Srbije puštena je u opticaj juna iste godine, a na njoj je bio prikazan lik kneza Mihaila Obrenovića iz profila.
  4. godine, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije oslobodila je Trst.
Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

A.A.Zoc pervый slevo
Prethodni članak

Rusko sokolsko društvo u Kraljevini Jugoslaviji

jovan
Naredni članak

Na današnji dan: Umro je pisac srpske himne