ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан: Умро је човек који je прославио српску реч вампир

На данашњи дан 1893. године, одржана је прва првомајска прослава у Србији. Носећи црвене траке са паролом „Пролетери свих земаља, уједините се!“, велики број људи окупио се тога јутра у Македонској улици, код кафане „Радничка касина“, и стао у поворку. Ипак, због многобројних жандарма који су се појавили, већина учесника се разишла и само је њих седамнаест, окружено двоструким редом жандарма, кренуло у Топчидер. Ту је прочитан поздрав Васе Пелагића српском пролетаријату, а онда је скуп растеран. Прва масовнија прослава организована је 1905, када је у збору на Топчидеру било 10.000 људи, а учесници су се окупили и у Нишу, Пироту, Шапцу, Крагујевцу и другим градовима. После Првог светског рата, у међуратној Југославији забрањују се прослављања Првог маја и синдикалне организације, да би се тек после Другог светског рата наставило са прославама.

Иначе, прослава овог дана везује се за догађеје из 1886. године, када се широм САД-а одржало мноштво штрајкова, са преко 300.000 радника који су у њима учествовали. Носили су транспаренте са три осмице и захтевали осмочасовни радни дан. Догађаји по којима се овај датум памти, одиграли су се у ствари дан-два касније, када је полиција штрајкаче, који су наставили да се окупљају и чији се број повећавао, покушала да спречи у томе. Прави покољ настао је на Хејмаркет скверу у Чикагу, где број мртвих и повређених није тачно установљен, а од ухапшенх радника, петорица су касније осуђенa на смрт. Као успомена на ове догађаје, у свету се обележава Први мај.

 

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо:

  1. године п.н.е., Диоклецијан и Максимијан повукли су се са власти. То је био први и последњи пут у историји Рима да августи својевољно уступају власт цезарима, који су у овом случају били Констанције Хлор на западу и Галерије на истоку.
  2. године, рођен је Рудолф I Хабзбург, немачки цар и оснивач династије Хабзбурга, једне од најутицајнијих европских династија.
  3. године, донет је Закон о пошти, којим је званично предвиђено да Државна штампарија штампа и издаје поштанске марке. Прва редовна серија поштанских марака Кнежевине Србије пуштена је у оптицај јуна исте године, а на њој је био приказан лик кнеза Михаила Обреновића из профила.
  4. године, Народноослободилачка војска Југославије ослободила је Трст.
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

А.А.Зоц первый слево
Претходни чланак

Руско соколско друштво у Краљевини Југославији

jovan
Наредни чланак

На данашњи дан: Умро је писац српске химне