LjudiNa današnji dan

Na današnji dan umrla je Mira Trailović (Mira Trailović)

Na današnji dan 1989. godine u Beogradu je umrla Mira Trailović (Mira Trailović). Rođena je 1924. godine u Kraljevu, a diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i kasnije na istom tom fakultetu bila profesor. Godine 1956. bila je jedna od osnivača Ateljea 212, koji se tada nalazio u adaptiranoj dvorani tadašnje kuće Borba i u kojoj je bilo samo 212 stolica. Pozorište se zatim preselilo u novu zgradu u ulici Lole Ribara, današnjoj Svetogorskoj, koju je projektovao Bojan Stupica i tu ostalo do danas. Prva predstava odigrana u ovom pozorištu bila je „Faust“, u njenoj režiji. Predstava „Kosa“, koju je režirala sa Zoranom Ratkovićem 1969. godine, samo godinu dana posle brodvejske premijere, bila je prvo izvođenje te predstave na stranom jeziku, a četvrto uopšte u svetu. Bila je i asistentkinja reditelja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Sa Jovanom Ćirilovim osnovala je 1967. godine Beogradski internacionalni teatarski festival – BITEF i bila njegov umetnički direktor do svoje smrti. Jedan deo života provela je u Francuskoj i radila u pariskom Teatru nacija. Bila je umetnički direktor Međunarodnog festivala u Nansiju 1983. i 1984. godine, a odlikovana je i francuskim ordenom Legije časti. Osnovala je takođe i Bitef teatar koji je 1989. godine smešten u napuštenu i adaptiranu zgradu nemačke evangelističke crkve kod Bajlonijeve pijace, na Dorćolu. Skver ispred BITEF-a nazvan je po njoj, a odskoro se i zvanično velika scena pozorišta Ateljea 212 zove „scena Mira Trailović“.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1859. godine rođen je glumac i reditelj Ilija Stanojević, poznat i kao Čiča Ilija;
1920. godine rođen je Sergije Lukač, novinar i urednik NIN-a, osnivač Katedre za novinarstvo na Fakultetu političkih nauka i redovni profesor teorije i tehnike novinarstva;
2009. godine umro je književnik Danko Popović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Veselin_Cajkanovic
Prethodni članak

Na današnji dan preminuo je dr Veselin Čajkanović (Veselin Čajkanović)

djura-jaksic_660x330
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Đura Jakšić (Đura Jakšić)