ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан умрла је Мира Траиловић (Mira Trailović)

На данашњи дан 1989. године у Београду је умрла Мира Траиловић (Mira Trailović). Рођена је 1924. године у Краљеву, а дипломирала је режију на Факултету драмских уметности у Београду и касније на истом том факултету била професор. Године 1956. била је једна од оснивача Атељеа 212, који се тада налазио у адаптираној дворани тадашње куће Борба и у којој је било само 212 столица. Позориште се затим преселило у нову зграду у улици Лоле Рибара, данашњој Светогорској, коју је пројектовао Бојан Ступица и ту остало до данас. Прва представа одиграна у овом позоришту била је „Фауст“, у њеној режији. Представа „Коса“, коју је режирала са Зораном Ратковићем 1969. године, само годину дана после бродвејске премијере, била је прво извођење те представе на страном језику, а четврто уопште у свету. Била је и асистенткиња редитеља у Југословенском драмском позоришту. Са Јованом Ћириловим основала је 1967. године Београдски интернационални театарски фестивал – БИТЕФ и била његов уметнички директор до своје смрти. Један део живота провела је у Француској и радила у париском Театру нација. Била је уметнички директор Међународног фестивала у Нансију 1983. и 1984. године, а одликована је и француским орденом Легије части. Основала је такође и Битеф театар који је 1989. године смештен у напуштену и адаптирану зграду немачке евангелистичке цркве код Бајлонијеве пијаце, на Дорћолу. Сквер испред БИТЕФ-а назван је по њој, а одскоро се и званично велика сцена позоришта Атељеa 212 зове „сцена Мира Траиловић“.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1859. године рођен је глумац и редитељ Илија Станојевић, познат и као Чича Илија;
1920. године рођен је Сергије Лукач, новинар и уредник НИН-а, оснивач Катедре за новинарство на Факултету политичких наука и редовни професор теорије и технике новинарства;
2009. године умро је књижевник Данко Поповић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Veselin_Cajkanovic
Претходни чланак

На данашњи дан преминуо је др Веселин Чајкановић (Veselin Čajkanović)

djura-jaksic_660x330
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је Ђура Јакшић (Đura Jakšić)