АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан убијен је кнез Михаило

На данашњи дан, 10. јуна 1868. године у Кошутњаку је убијен кнез Михаило Обреновић. Извршиоци атентата су били браћа Ђорђе, Коста и Павле Радовановић, Лазар Марић и Станоје Рогић. Павле је био адвокат и више пута кандидат за народног посланика, Коста се бавио производњом и трговином сапуна, док је Ђорђе био бивши трговац. Марић је једно време био председник Oкружног суда у Пожаревцу, а касније je робијao због убиства своје жене. Тог 29. маја, по јулијанском календару, уз обавезног службеног пратиоца Светозара Гарашанина, сина председника владе Илије Гарашанина и послужитеља Мите, са кнезом су у Кошутњаку биле и три жене: Томанија Обреновић, кнежева стрина, њена ћерка Анка Константиновић и Катарина Константиновић, кнежева сестричина. Када су наишли на заверенике, први је пуцао Коста, а затим и остали. Михаило и Анка су убијени, рањени Гарашанин се онесвестио, док су рањена Катарина и послужитељ Мита побегли у шуму. Томанија је већ после првог пуцња кренула ка Београду и јавила о атентату, те су власти брзо обезбедиле све важне државне институције и ставили под контролу војску и полицију, чиме је спречен преврат. Завереници су похапшени и изведени на саслушање још истог дана. Осуђени су на смрт, а казна је извршена у поноћ на Карабурми. Никада није поуздано утврђено ко је све стајао иза завере, мада се зна да је Павле Радовановић по жени био у роду са бившим кнезом Александром Карађорђевићем, те је доста тога указивало на умешаност Карађорђевића. Убиство кнеза такође је ишло на руку и великим силама којима није одговарала Михаилова политика повезивања балканских земаља и његов апсолутистички режим. Како није имао законитих потомака на престолу га је наследио малолетни Милан Обреновић, унук Милошевог брата Јеврема, те је уместо њега владало намесништво до 1872. године. Споменик кнезу Михаилу, дело фирентинског вајара Енрика Пација, откривен је на Светог Николу 1882. године и налази се на Тргу Републике, испред Народног музеја у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1875. године умро је песник и доктор Јован Грчић Миленко;
1946. године почело је суђење генералу Драгославу Михаиловићу, под називом „Суђење Драгољубу-Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за време рата (1941—1945)“;
1999. године завршено је НАТО бомбардовање СР Југославије.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

dositej
Претходни чланак

Откривен је споменик Доситеју Обрадовићу у Београду

170full-olga-spiridonovic
Наредни чланак

Рођена је глумица Олга Спиридоновић