DogađajiNa današnji dan

na današnji dan Štampan je prvi srpki bukvar

Na današnji dan 1597. godine, u štampariji Đulijano Rampaceti u Veneciji, štampan je prvi srpski ćirilični bukvar. Međutim, burna vremena brzo su bukvar bacila u zaborav, pa za njega nije znao ni Vuk Karadžić. Tokom 1903. godine Ljuba Stojadinović je, priređujući Katalog Narodne biblioteke Srbije, uneo Prvi srpski bukvar inoka Save među dela srpske pismenosti. Za bukvar se slučajno saznalo. Godine 1893. ruski konzul u Skadru je prvo izdanje štampano u Veneciji 1597. godine, poklonio novinaru i prevodiocu Okici Gluščeviću, a kasnije je 1921. godine, drugo izdanje, štampano iste 1597. u Dubrovniku, kupio inženjer Milorad Dimitrijević iz Beograda. Oba izdanja poklonjena su Narodnoj biblioteci Srbije. Prvo izdanje koje je bilo na samo dva lista i od kojeg je ostao jedino prepis, nažalost je izgorelo u Narodnoj biblioteci tokom bombardovanja Beograda 6.aprila 1941. godine, dok je drugo, na četiri lista, srećom sačuvano. Ovaj dan obeležava se kao Dan Zavoda za izdavanje udžbenika.

Od važnih događaja na ovaj dan, direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo:
1842. godine, osnovano je Društvo srpske slovesnosti, preteča Srpske kraljevske akademije i današnje Srpske akademije nauka i umetnosti;
1913. godine je Londonskim mirom okončan Prvi balkanski rat;
1923. godine je Svepravoslavni kongres u Carigradu, na predlog Srbije, usvojio kalendar naučnika Milutina Milankovića;
1947. godine, osnovan je Vojvođanski muzej u Novom Sadu;
1992. godine, rezolucijom 757 Saveta bezbednosti UN uvedene su sankcije protiv SR Jugoslavije;
1994. godine, umro je fizičar, hemičar i akademik Pavle Savić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

vladislav_petkovic_dis
Prethodni članak

na današnji dan Poginuo je Vladislav Petković Dis

490x370_cele-Kula
Naredni članak

Na današnji dan Odigrala se bitka na Čegru