ДогађајиНа данашњи дан

на данашњи дан Штампан је први српки буквар

На данашњи дан 1597. године, у штампарији Ђулијано Рампацети у Венецији, штампан је први српски ћирилични буквар. Међутим, бурна времена брзо су буквар бацила у заборав, па за њега није знао ни Вук Караџић. Током 1903. године Љуба Стојадиновић је, приређујући Каталог Народне библиотеке Србије, унео Први српски буквар инока Саве међу дела српске писмености. За буквар се случајно сазнало. Године 1893. руски конзул у Скадру је прво издање штампано у Венецији 1597. године, поклонио новинару и преводиоцу Окици Глушчевићу, а касније је 1921. године, друго издање, штампано исте 1597. у Дубровнику, купио инжењер Милорад Димитријевић из Београда. Оба издања поклоњена су Народној библиотеци Србије. Прво издање које је било на само два листа и од којег је остао једино препис, нажалост је изгорело у Народној библиотеци током бомбардовања Београда 6.априла 1941. године, док је друго, на четири листа, срећом сачувано. Овај дан обележава се као Дан Завода за издавање уџбеника.

Од важних догађаја на овај дан, директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо:
1842. године, основано је Друштво српске словесности, претеча Српске краљевске академије и данашње Српске академије наука и уметности;
1913. године је Лондонским миром окончан Први балкански рат;
1923. године је Свеправославни конгрес у Цариграду, на предлог Србије, усвојио календар научника Милутина Миланковића;
1947. године, основан је Војвођански музеј у Новом Саду;
1992. године, резолуцијом 757 Савета безбедности УН уведене су санкције против СР Југославије;
1994. године, умро је физичар, хемичар и академик Павле Савић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

vladislav_petkovic_dis
Претходни чланак

на данашњи дан Погинуо је Владислав Петковић Дис

490x370_cele-Kula
Наредни чланак

На данашњи дан Одиграла се битка на Чегру