DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ (Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ)

Na današnji dan 1991. godine Skupština Slovenije usvojila je akte o izdvajanju iz SFRJ i proglašenju nezavisnosti, a hrvatski parlament je usvojio Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske (Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ). Usvajanjem tih akata Skupština Slovenije preuzela je prava i dužnosti koje su do tada bile u nadležnosti SFRJ i počela uspostavljanje efektivne vlasti na svojoj teritoriji, pomerivši tako granice Jugoslavije na istok. Savezno izvršno veće je na zasedanju, koje je odmah održano, ocenilo da odluke slovenačke Skupštine i hrvatskog Sabora označavaju političko-pravno i faktičko izdvajanje iz Jugoslavije, te su kao jednostrane i mimo dogovora sa drugim konstitutivnim činiocima Jugoslavije nelegalne i nelegitimne. Federalna vlada donela je odluku i izdala naredbu o zabrani uspostavljanja takozvanih graničnih prelaza unutar teritorije SFRJ, kao i uklanjanja onih koji su postavljeni. Saveznoj policiji i JNA dato je puno ovlašćenje u neposrednom obezbeđivanju državne granice na graničnim prelazima, u naseljenim mestima, kao i na mestima koja su zaposeli slovenački pogranični organi. Ovi događaji bili su neposredan povod za izbijanje rata u Sloveniji i kasnijih ratova u drugim delovima Jugoslavije, kao i raspada dotadašnje države.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1913. godine u bolnici u Skoplju, gde je smešten posle ranjavanja, umro je od kolere Ljubomir Jovanović Čupa, srpski novinar i jedan od vođa udruženja Ujedinjenje ili smrt.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

mika antic
Prethodni članak

Na današnji dan umro je Miroslav Mika Antić (Miroslav Mika Antić)

450305_rasa-popov-foto-zoran-loncarevic_orig
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Raša Popov (Raša Popov)