ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан Словенија и Хрватска донеле су одлуку о издвајању из СФРЈ (Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ)

На данашњи дан 1991. године Скупштина Словеније усвојила је акте о издвајању из СФРЈ и проглашењу независности, а хрватски парламент је усвојио Декларацију о проглашењу самосталне и суверене Републике Хрватске (Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ). Усвајањем тих аката Скупштина Словеније преузела је права и дужности које су до тада биле у надлежности СФРЈ и почела успостављање ефективне власти на својој територији, померивши тако границе Југославије на исток. Савезно извршно веће је на заседању, које је одмах одржано, оценило да одлуке словеначке Скупштине и хрватског Сабора означавају политичко-правно и фактичко издвајање из Југославије, те су као једностране и мимо договора са другим конститутивним чиниоцима Југославије нелегалне и нелегитимне. Федерална влада донела је одлуку и издала наредбу о забрани успостављања такозваних граничних прелаза унутар територије СФРЈ, као и уклањања оних који су постављени. Савезној полицији и ЈНА дато је пуно овлашћење у непосредном обезбеђивању државне границе на граничним прелaзима, у насељеним местима, као и на местима која су запосели словеначки погранични органи. Ови догађаји били су непосредан повод за избијање рата у Словенији и каснијих ратова у другим деловима Југославије, као и распада дотадашње државе.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1913. године у болници у Скопљу, где је смештен после рањавања, умро је од колере Љубомир Јовановић Чупа, српски новинар и један од вођа удружења Уједињење или смрт.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

mika antic
Претходни чланак

На данашњи дан умро је Мирослав Мика Антић (Miroslav Mika Antić)

450305_rasa-popov-foto-zoran-loncarevic_orig
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је Раша Попов (Raša Popov)