AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Na današnji dan se odigrala bitka kod Velbužda

Na današnji dan, 28. jula 1330. godine kralj Stefan Dečanski pobedio je u bici kod Velbužda vojsku bugarskog cara Mihaila Šišmana. Tome je prethodio unutrašnji sukob u Vizantiji između dva Andronika, cara i savladara, dede i unuka, tokom koga je Dečanski bio saveznik poraženog starog cara, te srpska opsada Ohrida na koju je mladi vizantijski vladar odgovorio pokretanjem vojske, kao i odluka bugarskog cara Mihaila Šišmana da taj sukob iskoristi i napadne Srbiju. Dogovor o zajedničkom napadu Vizantinaca i Bugara na Srbiju, postignut je tokom proleća 1330. godine i već tokom leta je počeo da se ostvaruje. Obavešten o tim namerama, Stefan Dečanski je odlučio da se prvo sukobi sa bugarskim carem, a posle sa vizantijskim koji je osvajao u graničnim oblastima u Makedoniji. Bugari su takođe neko vreme već pustošili i pljačkali zemlje srpskog kralja, koji im je pošao u susret, da bi do sukoba došlo blizu grada Velbužda, današnjeg Ćustendila. Postoje i priče da je srpski kralj napao tokom pregovora, ili čak primirja, ali ono što je sigurno je da je već prvim naletom srspke vojske izazvana potpuna pometnja u bugarskoj vojsci, koja je počela da se rasipa i beži. I sam bugarski car je poginuo, a o načinu na koji se to dogodilo takođe postoje različita svedočenja. U svakom slučaju, nakon te bitke Stefan Dečanski je pomogao svojoj  sestri, bivšoj Mihailovoj ženi, i za bugarskog cara postavio njenog sina, dok se vizantijski vladar okrenuo protiv svojih dojučerašnjih saveznika Bugara i napustio Makedoniju. Iako je ovom pobedom uspeo da otkloni opasnosti spolja, naročito od Bugara koji se dugo vremena nisu oporavili, ona je označila početak unutrašnjeg sukoba između oca i sina, i dovela do pada Stefana Dečanskog i uzdizanja Stefana Dušana, koji se po nekim svedočenjima baš tokom ove bitke i proslavio.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1402. godine u bici kod Angore, Tamerlan je pobedio i zarobio turskog sultana Bajazita;
1914. godine počeo je Prvi svetski rat;
1924. godine rođen je reditelj Aleksandar Aca Đorđević;
1926. godine rođen je glumac Vlasta Velisavljević;
1941. godine u odmazdi za požare u nemačkim garažama, Nemci su u Beogradu streljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja, komunista i njihovih simpatizera;
1992. godine umro je psihijatar, akademik i osnivač SDS u Hrvatskoj, Jovan Rašković;
1996. godine umro je pesnik Ivan Lalić;
2007. godine umro je muzičar i pisac Dušan Prelević Prele.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Petar Lubarda
Prethodni članak

Rođen je slikar i akademik Petar Lubarda

milelojpur
Naredni članak

Umro je prvi beogradski roker, Mile Lojpur