АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан се одиграла битка код Велбужда

На данашњи дан, 28. јула 1330. године краљ Стефан Дечански победио је у бици код Велбужда војску бугарског цара Михаила Шишмана. Томе је претходио унутрашњи сукоб у Византији између два Андроника, цара и савладара, деде и унука, током кога је Дечански био савезник пораженог старог цара, те српска опсада Охрида на коју је млади византијски владар одговорио покретањем војске, као и одлука бугарског цара Михаила Шишмана да тај сукоб искористи и нападне Србију. Договор о заједничком нападу Византинаца и Бугара на Србију, постигнут је током пролећа 1330. године и већ током лета је почео да се остварује. Обавештен о тим намерама, Стефан Дечански је одлучио да се прво сукоби са бугарским царем, а после са византијским који је освајао у граничним областима у Македонији. Бугари су такође неко време већ пустошили и пљачкали земље српског краља, који им је пошао у сусрет, да би до сукоба дошло близу града Велбужда, данашњег Ћустендила. Постоје и приче да је српски краљ напао током преговора, или чак примирја, али оно што је сигурно је да је већ првим налетом срспке војске изазвана потпуна пометња у бугарској војсци, која је почела да се расипа и бежи. И сам бугарски цар је погинуо, а о начину на који се то догодило такође постоје различита сведочења. У сваком случају, након те битке Стефан Дечански је помогао својој  сестри, бившој Михаиловој жени, и за бугарског цара поставио њеног сина, док се византијски владар окренуо против својих дојучерашњих савезника Бугара и напустио Македонију. Иако је овом победом успео да отклони опасности споља, нарочито од Бугара који се дуго времена нису опоравили, она је означила почетак унутрашњег сукоба између оца и сина, и довела до пада Стефана Дечанског и уздизања Стефана Душана, који се по неким сведочењима баш током ове битке и прославио.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1402. године у бици код Ангоре, Тамерлан је победио и заробио турског султана Бајазита;
1914. године почео је Први светски рат;
1924. године рођен је редитељ Александар Аца Ђорђевић;
1926. године рођен је глумац Власта Велисављевић;
1941. године у одмазди за пожаре у немачким гаражама, Немци су у Београду стрељали више од 120 људи, махом Јевреја, комуниста и њихових симпатизера;
1992. године умро је психијатар, академик и оснивач СДС у Хрватској, Јован Рашковић;
1996. године умро је песник Иван Лалић;
2007. године умро је музичар и писац Душан Прелевић Преле.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Petar Lubarda
Претходни чланак

Рођен је сликар и академик Петар Лубарда

milelojpur
Наредни чланак

Умро је први београдски рокер, Миле Лојпур