LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođena je Desanka Maksimović

Na današnji dan 1898. godine u Rabrovici kod Valjeva, rođena je pesnikinja i književnica  Desanka Maksimović. Nakon diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Beogradu bila je profesor u Obrenovačkoj gimnaziji, godinu dana provela u Parizu na usavršavanju kao stipendista francuske vlade, radila u učiteljskoj školi u Dubrovniku i na kraju u Petoj beogradskoj gimnaziji. U Beogradu je i otišla u penziju 1953. godine. Bila je član Srpske akademije nauka i umetnosti i dobitnica mnogih priznanja i nagrada. Sedmojulska nagrada za životno delo 1964, Zmajeva nagrada 1958,kao i 1974, Nagrada Avnoja 1970, Vukova nagrada 1974, i Njegoševa 1984. godine, samo su neke od njih. Njenu poeziju odlikuju iskreno rodoljublje i humanost. Desanka je smatrala da poezija treba da bude jasna, iskrena, razumljiva i kroz svoje pesme isticala je hrabrost, odanost, ljubav i slobodu. Bila je i jedan od omiljenih pisaca za decu. Najznačajnija njena dela su zbirke pesama: Pesme, Zeleni vitez, Pesnik i zavičaj, Otadžbino, tu sam, Miris zemlje, Letopis Perunovih potomaka, Slovo o ljubavi, Ničija zemlja; romani: Otvoren prozor, Ne zaboraviti, Pradevojčica i zbirka bajki i proze u stihu Oraščići palčići. Svakako najpoznatija pesma Desanke Maksimović je Krvava bajka, koju je napisala čuvši za nacističko streljanje nekoliko hiljada Kragujevčana, među kojima i nekoliko stotina dece, oktobra 1941. godine. Pesma je objavljena tek posle rata. U Valjevu joj je još za života 1990. Godine, podignut spomenik, zbog čega je negodovala. Godine 1993, kada je preminula, osnovana je Zadužbina Desanke Maksimović, a 2007. Godine, otkriven je i njen spomenik na Tašmajdanu.

Od važnih događaja na ovaj dan, direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo :

  1. godine rođen je književnik i diplomata Rastko Petrović;
  2. godine predsednici SFRJ i Rumunije, Josip Broz Tito i Nikolae Čaušesku, pustili su u rad hidroenergetski sistem Đerdap, na Dunavu.
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

skerlic
Prethodni članak

Na današnji dan umro je Jovan Skerlić

radomir_putnik
Naredni članak

Na današnji dan umro je vojvoda Radomir Putnik