ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је Вељко Влаховић (Veljko Vlahović)

На данашњи дан 1914. године у селу Трмање, код Колашина, рођен је Вељко Влаховић (Veljko Vlahović). Основну школу је похађао у родном месту, гимназију у Подгорици и Београду, а машинство је студирао на Техничком факултету у Београду, Прагу, на Сорбони, да би дипломирао на Универзитету у Москви. Још као средњошколац се укључио у раднички покрет, у Савез комунистичке омладине Југославије примљен је 1933, а у Комунистичку партију Југославије 1935. године, као већ истакнути студентски активист. Био је један од организатора и руководилаца борбе београдских студената за аутономију Универзитета, слободу науке и културе, против националистичких удружења и полицијске страховладе, као и један од главних организатора великих студентских штрајкова 1935. и 1936. године у Београду. Због тога је хапшен и искључен са Универзитета за 1935/36. годину. Са Лолом Рибаром учествовао је у формирању акционих комитета и у припремама југословенске студентске делегације за Светски омладински конгрес у Женеви, 1936. године. Исте године је да би избегао ново хапшење отпутовао у Праг и убрзо постао заменик секретара партијске организације. Одатле је организовао одлазак добровољаца у Шпанију, где се и сам пребацио наредне године и учествовао у грађанском рату. По завршетку тог рата отишао је у Париз, где је организовао повратак у земљу југословенских добровољаца из Шпаније, а 1939. године у Паризу је изабран и за члана ЦК СКОЈ-а. Исте године упућен је у Москву, где је поред наставка студија, био секретар Комунистичке омладинске интернационале и представник КПЈ у Коминтерни до њеног распуштања 1943. године. По избијању Другог светског рата у Југославији, са Ђуром Салајем организовао је у Москви радио станицу „Слободна Југославија“ и ширио вести о дешавањима из земље на више страних језика. У Југославију се вратио крајем 1944. године, и преузео дужност начелника Управе за агитацију и пропаганду ЦК КПЈ. После рата обављао је низ значајних функција у земљи, а неке од њих су: потпредседник Већа народа у Народној скупштини ФНРЈ, председник Одбора за просвету Савезног извршног већа, председник Спољнополитичког одбора Народне скупштине ФНРЈ, заменик министра иностраних послова ФНРЈ, био је члан на заседању Генералне скупштине ОУН 1950. године и председник наше делегације 1952. године, члан југословенске делегације на Првој конференцији шефова држава или влада несврстаних земаља у Београду, септембра 1961. године и директор листа „Борба“. У свом политичком раду бавио се општеполитичким и идеолошко-теоријским питањима марксизма-лењинизма и објавио је више текстова и студија, а најзначајније дело му је Револуција и стваралштво. Носилац је бројних одликовања попут партизанске споменице, ордена јунака социјалистичког рада и ордена народног хероја. Умро је у Женеви 1975. године, а сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1878. године рођен је Милан Недић;
1910. године рођен је српски писац Скендер Куленовић;
1945. године потписивањем капитулације Јапана на америчком ратном броду Мисури, после бацања две америчке атомске бомбе на градове Хирошиму и Нагасаки, званично је завршен Други светски рат.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

БГ обелиск Несврстани
Претходни чланак

На данашњи дан почела је Прва конференција несврстаних земаља (Prva konferencija nesvrstanih zemalja)

Međunarodna trka oko Kalemegdana
Наредни чланак

На данашњи дан вожена је Међународна трка око Калемегдана (Međunarodna trka oko Kalemegdana)