ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је Светозар Марковић (Svetozar Marković)

На данашњи дан рођен је политичар и књижевник Светозар Марковић (Svetozar Marković). Гимназију је похађао у Крагујевцу и Београду, где је затим уписао и Технички факултет, да би 1866. године напустио Србију и студије наставио као државни питомац на Техничком факултету у Петрограду и потом на универзитету у Цириху. Тај четворогодишњи боравак у иностранству био је преломан за његово даље деловање, јер се ту упознао са радом писаца и мислиоцима попут Чернишевског, Маркса, Прудона и Блана. Због критичких чланака у Застави о приликама у Србији и политици намесништва, изгубио је стипендију и 1870. године вратио се у Србију, спреман да крене у борбу за корените друштвене и економске реформе према социјалистичком обрасцу. Наредне године покренуо је први социјалистички лист на Балкану – Раденик, а наредних година и политичке листове Јавност, Глас Јавности и Ослобођење. Светозар Марковић први је код нас почео борбу против романтизма у књижевности, залажући се за реализам, који је по његовом мишљењу био много кориснији за друштво, јер је својим приступом према људском животу обезбеђивао литератури да оствари своју примарну педагошко-просветитељску функцију. Под његовим утицајем Ђура Јакшић почео је да пише песме са социјалном садржином, а његове ставове подржавао је и Змај, тако да су временом све више почели да се јављају прозни писци са критичким ставом према друштвеним збивањима. Бавио се и изучавањем националног питања, а решење је видео у балканском савезу, првенствено са Бугарском, с изгледом да прерасте у федерацију засновану на интересима, док је сарадњу са осталим народима, посебно са Хрватима, узимао условно и с резервом. У Србију је унео социјалистичке идеје, које је прилагодио тадашњим приликама, и био први теоретичар произвођачког и потрошачког задругарства, као и покретач и оснивач занатско-произвођачких задруга у Србији и Војводини седамдесетих година XIX века, те се око њега окупљала ђачка и занатлијска омладина привучена његовим идејама и ставовима. Светозар Марковић утро је пут продирању прогресивних мисли онога времена у нашу средину, а његове политичке идеје и погледи највише су разрађени у делу Србија на Истоку, док су његови чланци Реални правац у науци и животу, Певање и мишљење и Реалност у поезији били изузетно значајни за развој новије српске књижевности. Марковић је због наводне штампарске кривице, напада на власт, 1874. године одлежао девет месеци у пожаревачком затвору, одакле је изашао тешко болестан и убрзо потом, почетком 1875. године у Трсту, са непуних тридесет година преминуо од туберкулозе. Године 1946. Јагодина је њему у част преименована у Светозарево, али је референдумом из 1992. године, враћен стари назив града.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1726. године рођен је књижевник и историчар Јован Рајић;
1842. године умро је Сава Текелија, први Србин доктор права, оснивач Текелијанума, председник Матице српске, добротвор, племић, трговац, филантроп и ктитор;
1904. године крунисан је краљ Петар I Карађорђевић;
1931. године рођен је композитор Војислав Воки Костић;
1958. године рођен је композитор, гитариста и певач рок групе ЕКВ, Милан Младеновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Etnografski muzej
Претходни чланак

На данашњи дан отворена је прва стална изложба Eтнографског музеја (Prva stalna izložba Etnografskog muzeja)

Пет година ратовања. Срби од 1912-1916. године
Наредни чланак

Фотографије: Пет година ратовања. Срби од 1912-1916. године