LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Stevan Raičković (Stevan Raičković)

Na današnji dan 1928. godine u Neresnici kod Kučeva, rođen je srpski pesnik i akademik Stevan Raičković (Stevan Raičković). Gimnaziju je učio u Senti, Kruševcu, Smederevu i Subotici, a studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pesme je počeo da objavljuje još sa 17 godina u časopisu Književnost, Mladost, Književnim novinama i Politici. Saradnik literarne redakcije Radio Beograda bio je od 1945. godine do 1959, urednik u Izdavačkom preduzeću Prosveta do 1980. godine, a 1981. izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je više od dvadeset zbirki pesama, sedam knjiga za decu i niz eseja o pesnicima i poeziji. Prvu zbirku Detinjstvo objavio je 1950. godine, da bi već sa narednom, Pesma tišine, bio primećen. Sa uspehom je prevodio strane pesnike poput Ane Ahmatove, Marine Cvetajeve i Josifa Brodskog. Sačinio je izbor poezije Borisa Pasternaka, a u antologiji Slovenske rime predstavio je i moderne ruske pesnike. Preveo je Šekspirove sonete i Deset ljubavnih soneta Frančeska Petrarke, dok je njegova poezija prevedena na skoro sve slovenske jezike. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su Oktobarska nagrada Beograda, Neven, Sedmojulska nagrada, Zmajeva nagrada, nagrada za prevodilaštvo Miloš N. Đurić i druge. Stevan Raičković preminuo je 2007. godine u Beogradu, a 2012. godine pesnikova bista otkrivena je na Kalemegdanu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1887. godine rođen je Kosta Todorović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, akademik i predsednik Srpskog lekarskog društva;
1941.godine u Beogradu su Nemci tokom Drugog svetskog rata osnovali zloglasni logor na Banjici.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Muzej-4.juli_.-Beograd
Prethodni članak

Na današnji dan doneta je odluka o podizanju ustanka protiv okupatora (početak NOB-a)

Zastava 101
Naredni članak

Na današnji dan puštena je u rad Fabrika automobila u Kragujevcu (Fabrika automobila u Kragujevcu)