ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је Сава Текелија (Sava Tekelija)

На данашњи дан 1761. године у Араду, у тадашњој Хабзбуршкој монархији, рођен је Сава Поповић Текелија (Sava Tekelija). Био је потомак Јована Поповића Текелије, који је од аустријског цара Јосифа I, почетком XVIII века добио наследну племићку титулу. Сава је ишао у основну школу у Араду, у гимназију у Будиму, док је права студирао у Пешти. Дипломирао је 1785. године, а већ следеће је постао први Србин доктор права. Каријеру је почео у државној управи, да би временом дошао на место секретара Угарске дворске канцеларије. Ипак, 1798. године поднео је оставку на државну службу и повукао се на своја имања. Тада је почео у већој мери да се интересује за судбину свога народа, а нарочито по избијању Првог српског устанка 1804. године. Као присталица Доситеја Обрадовића са којим се познавао и дописивао, схватио је да је образовање основни услов за бољу будућност српског народа, те је тако и пре оснивања своје задужбине давао знатне своте новца за школовање српске омладине и подизање интелигенције. Био је противник Вукове језичке реформе и присталица старословенског језика у науци и књижевности, али је без обзира на то одвајао средства и за његове издавачке подухвате. У седмој деценији живота изабран је за доживотног председника Матице српске, којој је поклонио своју личну библиотеку. У исто време основао је у Пешти и своју задужбину Текелијанум, са циљем да се у њој школују сиромашни и најбољи српски ђаци и студенти из свих крајева где су живели Срби. Један од надзорника Текелијанума касније је био Јован Јовановић Змај, а у њему су боравили и многи други српски интелектуалци и научници попут Богдана Гавриловића, Радивоја Кашанина, Вељка Петровића, Лазе Костиће и Николе Тесле. У позним годинама набавио је штампарију за Матицу српску, покренуо издавање књига и помагао многе подухвате ове културне институције. Пред крај живота завештао је целокупну своју имовину коју су између осталих чинили имање, неколико кућа и много новца. Сава Текелија умро је 1842. године у Пешти, а сахрањен је у цркви у Араду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1942. године усташе су ухапсиле сликара Саву Шумановића и још 150 Срба из Шида и одвели у Сремску Митровицу, где су након тога убијени;
1949. године рођен је кошаркашки тренер Светислав Пешић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Zgrade Narodne skupštine
Претходни чланак

На данашњи дан положен је камен темељац зграде Народне скупштине (kamen temeljac zgrade Narodne skupštine)

Sulejman Veličanstveni osvojio je Beograd
Наредни чланак

На данашњи дан султан Сулејман Величанствени освојио је Београд (Sulejman Veličanstveni osvojio je Beograd)