ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је редитељ Горан Марковић (Goran Marković)

На данашњи дан 1946. године у Београду је рођен редитељ Горан Марковић (Goran Marković). Син је глумаца Оливере и Радета Марковића. Завршио је Пету београдску гимназију, а студирао је у Прагу. Режирао је на десетине документарних и играних филмова, неколико представа, аутор је десетак филмских сценарија, као и три књиге. У својим филмовима углавном се бави друштвено-политичким темама које приказује кроз судбине трагикомичних ликова, чије су реплике постале саставни део субкултуре овог поднебља. Ту пре свега спадају: Национална класа, Специјално васпитање, Мајстори, мајстори, Тајванска канаста, Сабирни центар, Тито и ја. За свој рад добио је мноштво награда и признања, како домаћих, тако и страних. Неке од њих су две Златне арене у Пули, награда у Сан Себастијану за најбољу режију, Гран при у Монтреалу и Стеријина награда. Члан је Европске академије за филмску уметност у Бриселу, предаје режију на Факултету драмских уметности у Београду, а за Политику пише колумне из културе.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1914. године завршене су операције у вези са Церском битком, у којој је српска војска под командом Степе Степановића потукла аустроугарску војску и однела прву савезничку победу у Првом светском рату;
1923. године рођена је Радојка Живковић, српска хармоникашица, композитор и солиста Радио Београда;
2008. године умро је је књижевник Бранислав Драгојевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Televizija Beograd
Претходни чланак

На данашњи дан почело је емитовање програма Телевизије Београд (Televizije Beograd)

Književnik Stevan Sremac
Наредни чланак

На данашњи дан умро је Стеван Сремац (Stevan Sremac)