LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Raša Popov (Raša Popov)

Na današnji dan 1933. godine u Mokrinu je rođen Radivoj Raša Popov (Raša Popov), naš književnik i novinar. Završio je književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a novinarsku karijeru započeo u novosadskom Dnevniku. Radio je potom u listu Mladost i bio novinar Radio Beograda i Televizije Beograd do 1967. godine. U Londonu, Birmingemu i Notingemu radio je kao lektor za srpskohrvatski jezik od 1975. godine do 1977, a glavi urednik Matice srpske bio je od 1983. godine do 1985. godine. Nastupao je u raznim naučnim i školskim TV emisijama od kojih su najpoznatije Fazoni i fore, Varošarije, Radost saznanja, Šešir bez dna. Objavio je nekoliko knjiga poezije, počevši od knjige Dva oka, objavljene u Nolitu 1963. godine. Autor je više proznih dela, drama i kolumnista je Politike. Dobitniku mnogobrojnih nagrada i priznanja, jednom od omiljenih dečijih stvaralaca, Raši Popovu koji danas živi u Beogradu, ovim putem čestitamo osamdeset i drugi rođendan.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1905. godine umro je srpski književnik Janko Veselinović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

slovenija
Prethodni članak

Na današnji dan Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ (Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ)

1290042_1217594_Valecny_kriz_foto
Naredni članak

Na današnji dan Beograd je odlikovan Čehoslovačkim ratnim krstom (Beograd je odlikovan Čehoslovačkim ratnim krstom)