ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је Раша Попов (Raša Popov)

На данашњи дан 1933. године у Мокрину је рођен Радивој Раша Попов (Raša Popov), наш књижевник и новинар. Завршио је књижевност на Филозофском факултету у Београду, а новинарску каријеру започео у новосадском Дневнику. Радио је потом у листу Младост и био новинар Радио Београда и Телевизије Београд до 1967. године. У Лондону, Бирмингему и Нотингему радио је као лектор за српскохрватски језик од 1975. године до 1977, а глави уредник Матице српске био је од 1983. године до 1985. године. Наступао је у разним научним и школским ТВ емисијама од којих су најпознатије Фазони и форе, Варошарије, Радост сазнања, Шешир без дна. Објавио је неколико књига поезије, почевши од књиге Два ока, објављене у Нолиту 1963. године. Аутор је више прозних дела, драма и колумниста је Политике. Добитнику многобројних награда и признања, једном од омиљених дечијих стваралаца, Раши Попову који данас живи у Београду, овим путем честитамо осамдесет и други рођендан.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1905. године умро је српски књижевник Јанко Веселиновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

slovenija
Претходни чланак

На данашњи дан Словенија и Хрватска донеле су одлуку о издвајању из СФРЈ (Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ)

1290042_1217594_Valecny_kriz_foto
Наредни чланак

На данашњи дан Београд је одликован Чехословачким ратним крстом (Beograd je odlikovan Čehoslovačkim ratnim krstom)