LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je pisac Branimir Ćosić (Branimir Ćosić)

Na današnji dan 1903. godine u Štitaru, u Mačvi, rođen je književnik i novinar Branimir Ćosić (Branimir Ćosić). Veoma rano je ostao bez oca i kao mlad oboleo od tuberkuloze. U Beogradu je završio gimnaziju, zatim jedno vreme studirao prava, da bi se potom opredelio za književnost. Lečio se u Dubrovniku, Sloveniji, Francuskoj, a nekoliko godina proveo je i na lečenju u Švajcarskoj. Zbog bolesti nije uspeo da završi studije, mada je pokušao da studira čak i dok je bio u Lozani. U Srbiji je radio kao korektor kulturne rubrike beogradske Pravde i sarađivao u mnogim listovima. Za života je objavio tri knjige pripovedaka: Priče o Boškoviću, Egipćanka i druge romantične priče i Kao protekle vode; tri romana: Vrzino kolo, Dva carstva i Pokošeno polje; i zbirku intervjua sa istaknutim piscima svog vremena: Deset pisaca-deset razgovora, a nakon smrti izdati su i njegovi kritičko-publicistički radovi u knjizi Kroz knjige i književnost. Pripada grupi pisaca iz međuratnog perioda, čija je književnost stvarana sa naglašenom osećajnošću prema životu obespravljenih ljudi. Njegova dela prvenstveno obrađuju probleme unutrašnjih previranja mladih generacija, probleme njihovog unutrašnjeg života, morala i savesti u vremenu posle Velikog rata. U svom najkrupnijem i najznačajnijem delu Pokošeno polje iz 1933. godine, on daje sliku Beograda i Srbije za vreme Prvog svetskog rata i neposredno posle njega, s kritičkim i progresivnim stavom prema savremenim zbivanjima. Zanimljivo je da je tokom rada na ovom romanu, koji je trajao šest godina, pisac više puta menjao kako sam naziv dela, tako i čitava poglavlja, a obišao je i sva mesta radnje. U prvom delu romana, koji je neka vrste autobiografije, Ćosić kroz lik glavnog junaka priča o svom ratom uništenom detinjstvu i porodici, dok u drugom daje sliku društvenih odnosa i života tog vremena. S jedne strane je slika društva u kapitalističkom sistemu, transformacija banaka, industrije, novinskih kuća, poslovnog sveta, a s druge strane slika beogradske „zlatne mladeži“ i njenog načina života i zabave. Sve je drugačije od nekadašnjeg načina života, promenjeno i izvrnuto, i pucanj glavnog junaka u prazno na kraju romana, samo je još jedan besmisleni čin, jer ništa se ne može učiniti kako bi se vratio nekadašnji red. Ovaj roman, po mišljenju književnih kritičara, predstavlja jedno od najboljih dela našeg urbanog, modernog realizma u međuratnoj književnosti. Samo pet meseci pošto je završio Pokošeno polje, smrt je pokosila i njega sa tek napunjenih trideset godina, u dobi kada pisci počinju da stvaraju svoja najveća dela. Njegova majka Darinka, i sama pisac i to dečji, poklonila je ličnu biblioteku svoga sina posle njegove smrti, tako da se danas Biblioteka Branimira Ćosića nalazi u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogradu, a njegov legat, koji sadrži dokumenta, rukopise, fotografije i Ćosićevu prepisku, u Muzeju grada Beograda.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1933. godine rođen je srpski književnik, pesnik i televizijski autor Duško Trifunović;
1959. godine rođen je Nenad Radulović, poznatiji kao Neša Leptir, rok muzičar, pevač beogradske grupe Poslednja igra leptira i član Indeksovog radio pozorišta.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Simo Matavulj
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je pisac Simo Matavulj (Simo Matavulj)

Aleksandar_Karadjordjevic_(1806-1885)
Naredni članak

Na današnji dan Aleksandar Karađorđević je izabran za kneza (Aleksandar Karađorđević)