LjudiNa današnji dan

na današnji dan Rođen je Petar Konjović

Na današnji dan 1883. godine, rođen je Petar Konjović, najznačajniji srpski operski kompozitor. Pored toga, bio je i dirigent, muzički pisac, pedagog, profesor i rektor Muzičke akademije u Beogradu, direktor operskih kuća u Novom Sadu, Osijeku, Zagrebu i Splitu, osnivač i direktor Muzikološkog instituta pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i inostrani član Akademije nauka u Pragu. Pored opera, od kojih su najznačajnije Knez od Zete, Koštana, Vilin veo i Seljaci, njegov opus obuhvata simfonijska i kamerna dela, horove i solo pesme, minijature za klavir, violinu i violončelo. Autor je prve simfonije u srpskoj muzici ‒ Simfonija u ce-molu, zbirki solo pesama ‒ Moja zemlja i Lirika, i među prvima je kod nas napisao monografije o Stevanu Mokranjcu i dr Miloju Milojeviću. Umro je u Beogradu 1970. godine.

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo:

  1. godine, rođen je nemački filozof Karl Marks, najveći teoretičar socijalističke misli i lider radničkog pokreta u 19. veku;
  2. godine, u Parizu je umrla Natalija Obrenović, srpska kneginja i kraljica, supruga kralja Milana Obrenovića.
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

230px-MilicevicMilanDj
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Milan Đ. Milićević

Mihailo_Petrovic_Mika_Alas_(1868-1943)
Naredni članak

na današnji dan Rođen je Mihailo Petrović Alas