ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан Рођен је Петар Коњовић

На данашњи дан 1883. године, рођен је Петар Коњовић, најзначајнији српски оперски композитор. Поред тога, био је и диригент, музички писац, педагог, професор и ректор Музичке академије у Београду, директор оперских кућа у Новом Саду, Осијеку, Загребу и Сплиту, оснивач и директор Музиколошког института при Српској академији наука и уметности, редовни члан Српске академије наука и уметности и инострани члан Академије наука у Прагу. Поред опера, од којих су најзначајније Кнез од Зете, Коштана, Вилин вео и Сељаци, његов опус обухвата симфонијска и камерна дела, хорове и соло песме, минијатуре за клавир, виолину и виолончело. Аутор је прве симфоније у српској музици ‒ Симфонија у це-молу, збирки соло песама ‒ Моја земља и Лирика, и међу првима је код нас написао монографије о Стевану Мокрањцу и др Милоју Милојевићу. Умро је у Београду 1970. године.

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо:

  1. године, рођен је немачки филозоф Карл Маркс, највећи теоретичар социјалистичке мисли и лидер радничког покрета у 19. веку;
  2. године, у Паризу је умрла Наталија Обреновић, српска кнегиња и краљица, супруга краља Милана Обреновића.
Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

230px-MilicevicMilanDj
Претходни чланак

На данашњи дан рођен је Милан Ђ. Милићевић

Mihailo_Petrovic_Mika_Alas_(1868-1943)
Наредни чланак

на данашњи дан Рођен је Михаило Петровић Алас