LjudiNa današnji dan

na današnji dan: Rođen je osnivač Crvenog krsta

 

Na današnji dan 1828.godine rođen je švajcarac Žan Anri Dinan, tvorac ideje o Crvenom krstu. Juna 1859.godine Dinan se zatekao u blizini gradića Solferino, na severu Italije, gde se odigrala bitka između francusko-sardinijske i austrijske vojske. Po završetku bitke, na bojnom polju ostao je da leži veliki broj mrtvih i ranjenih. Ranjenima nije imao ko da pomogne, pa je Dinan, koji se tu zatekao počeo je da pomaže i okuplja stanovnike okolnih sela, koji su se odazvali u velikom broju. Pomoć je pružana svima, bez obzira čijoj vojsci su pripadali. Crkve su pretvarali u bolnice, a mrtve sahranjivali beležeći podatke o njima da bi mogli da obaveste porodice. Po povratku u Ženevu Dinan je objavio knjigu Sećanje na Solferino, gde je pored opisa dešavanja, izneo ideje o stvaranju društva za pomoć ranjenicima i usvajanja međunarodnog sporazuma koji bi tom društvu obezbeđivao zaštitu. Sa još četvoricom sugrađana osnovao je Komitet petorice i iste godine, 26.oktobra 1863. održao međunarodnu konvenciju na kojoj je osnovan Crveni krst. Ženevskom konvencijom od 1864. utvrđeni su principi zaštite ranjenih i bolesnih, kao i saniteta koji je označen znakom crvenog krsta. Od te godine počinje i osnivanje nacionalnih drušava Crvenog krsta, među kojima su prva nastala u današnjoj Nemačkoj, Pruskoj, Belgiji, Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji i Španiji. Anri Dinan je za svoj rad dobio Nobelovu nagradu za mir 1901.godine. Godine 1965. ustanovljeno je odlikovanje Međunarodnog crvenog krsta Medalja Anri Dinan, kao najviše priznanje za izvanrednu službu i požrtvovanje i dodeljuje se svake druge godine.

Poređenja radi, u Srbiji je društvo Crvenog krsta osnovano početkom 1876.godine u Beogradu i bilo je jedno od prvih petnaest takvih organizacija osnovanih u svetu. Još je zanimljivije to da je Međunarodni Crveni krst u Ženevi dodelio specijalno priznanje Crvenom krstu Srbije za jedan presedan u istoriji ratovanja. Naime, u toku rata protiv Bugarske 1885.godine, na zahtev lekara austrijskog Crvenog krsta, Vlada Srbije je odobrila vojnoj komandi da za jedan dan prekine rat, otvori liniju fronta i propusti sanitetski materijal koji je iz Beča upućen u Sofiju. Srbija se pridružila apelu iz Evrope i otvorila svoje vojne magacine iz kojih je dala lekove, ćebad, krevete i sav materijal koji je bio neophodan za otvaranje jedne bolnice u Bugarskoj i na taj način pomogla zemlji sa kojom je bila u ratu. Kao sećanje na ovaj događaj u holu zgrade Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi postavljena je tabla na kojoj je ispisano: Budi tako human kao što je bila humana Srbija 1885. godine.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Današnji izgled kuće porodice Pavlović
Prethodni članak

Dom porodice Pavlović

02_najZajecar
Naredni članak

Naj@Zaječar