LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Nikola Rot (Nikola Rot)

Na današnji dan 1910. godine rođen je Nikola Rot (Nikola Rot), psiholog, profesor na Filozofskom fakultetu i autor knjiga i udžbenika iz kojih su učile generacije srednjoškolaca i studenata u našoj zemlji. Studije psihologije završio je u Zagrebu, da bi do Drugog svetskog rata predavao u gimnaziji na Cetinju, a zatim i u Osijeku. Tokom rata je učestvovao u Narodnooslobodilačkom pokretu, a na mesto predavača opšte psihologije na Filozofskom fakultetu izabran je 1950.godine. Narednih godina značajno je doprineo promenama i modernoj koncepciji studijskih programa. Osnovao je Katedru za socijalnu psihologiju, a zajedno sa profesorom Stevanovićem, u cilju stvaranja uslova za razvoj naučnih istraživanja, osnovao je 1961.godine Institut za psihologiju. Više puta je bio biran za upravnika Odeljenja za psihologiju, direktora Instituta i predsednika Naučnog saveta Instituta. U periodu od 1969. godine do 1971. bio je dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je deset knjiga i veliki broj naučnih i stručnih radova, kako u domaćim, tako i u stranim zbornicima i časopisima. Radovi profesora Rota u tematskom pogledu ulaze u psihologiju mišljenja, psihologiju ličnosti, pedagošku psihologiju i socijalnu psihologiju. Njegova najznačajnija dela su: Psihologija ličnosti, Opšta psihologija, Osnovi socijalne psihologije, Znakovi i značenja i Psihologija grupa. Profesor Nikola Rot koji je za svoj rad, društveno angažovanje i učešće u NOB-u dobitnik više odlikovanja i nagrada, umro je 2007.godine u Beogradu.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1889.godine umro je srpski pisac Jakov Ignjatović;
1993. godine otvoren je Teatar Kult, u Beogradu;
2002. godine umro je Milorad Ivković, profesor i dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu i projektant hidroelektrane Đerdap 1.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

feat
Prethodni članak

General Kraljevine Jugoslavije Ljubomir T. Petrović

mika antic
Naredni članak

Na današnji dan umro je Miroslav Mika Antić (Miroslav Mika Antić)