ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је Никола Рот (Nikola Rot)

На данашњи дан 1910. године рођен је Никола Рот (Nikola Rot), психолог, професор на Филозофском факултету и аутор књига и уџбеника из којих су училе генерације средњошколаца и студената у нашој земљи. Студије психологије завршио је у Загребу, да би до Другог светског рата предавао у гимназији на Цетињу, а затим и у Осијеку. Током рата је учествовао у Народноослободилачком покрету, а на место предавача опште психологије на Филозофском факултету изабран је 1950.године. Наредних година значајно је допринео променама и модерној концепцији студијских програма. Основао је Катедру за социјалну психологију, а заједно са професором Стевановићем, у циљу стварања услова за развој научних истраживања, основао је 1961.године Институт за психологију. Више пута је био биран за управника Одељења за психологију, директора Института и председника Научног савета Института. У периоду од 1969. године до 1971. био је декан Филозофског факултета у Београду. Објавио је десет књига и велики број научних и стручних радова, како у домаћим, тако и у страним зборницима и часописима. Радови професора Рота у тематском погледу улазе у психологију мишљења, психологију личности, педагошку психологију и социјалну психологију. Његова најзначајнија дела су: Психологија личности, Општа психологија, Основи социјалне психологије, Знакови и значења и Психологија група. Професор Никола Рот који је за свој рад, друштвено ангажовање и учешће у НОБ-у добитник више одликовања и награда, умро је 2007.године у Београду.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1889.године умро је српски писац Јаков Игњатовић;
1993. године отворен је Театар Култ, у Београду;
2002. године умро је Милорад Ивковић, професор и декан Грађевинског факултета у Београду и пројектант хидроелектране Ђердап 1.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

feat
Претходни чланак

Генерал Краљевине Југославије Љубомир Т. Петровић

mika antic
Наредни чланак

На данашњи дан умро је Мирослав Мика Антић (Miroslav Mika Antić)