LjudiNa današnji dan

na današnji dan: Rođen je naš najpoznatiji guslar

Na današnji dan 1767. godine u selu Gornja Trnava, rođen je Filip Višnjić, naš najpoznatiji guslar i tvorac narodnih pesama. Potekao je iz bogate porodice, no otac mu je rano umro. Kada je imao četiri godine, majka mu se preudala u selo Međaše i povela ga sa sobom. Sa osam godina je preležao boginje, koje su mu oduzele vid i ostavile ožiljke na licu. Sa dvadesetak godina umrla mu je i majka, a Turci su u Zvorniku ubili tri njegova strica i jednog brata, te tako za njega više nije bilo mesta ni na novom, ni na starom ognjištu. Napustio je Međaše i, kao iskusan pevač, počeo da putuje drumovima i peva uz gusle kako hrišćanskoj raji tako i muslimanima, koji su ga primali s poštovanjem. Zna se da se 1798. godine oženio devojkom Nastom iz kuće Ćukovića i da su imali šestoro dece.

Najvažniji događaj za njegovo pesništvo bio je prelazak u ustaničku Srbiju 1809. godine. Do tada je pevao samo pesme o davnim vremenima, a od tog trenutka, našavši se na mestu gde se stvarala istorija, postaje stvaralac. Slušao je od učesnika bitaka o pojedinostima značajnih događaja i bojeva, a njegove pesme o tome brzo su ulazile u narod i prenosile se dalje. Godine 1813, prešao je sa porodicom u Srem i nastanio se u selu Grk, gde je i umro 1834. Putovao je po selima i gradovima Banata, Srema, Bačke i Slavonije i pevao pesme uglavnom o Prvom srpskom ustanku koje je sam ispevao. Vuk Karadžić ga je slušao u manastiru Šišatovac 1815. godine i zapisao sedamnaest njegovih pesama, četiri stare i trinaest novih, među kojima i najpoznatiju ‒ Početak bune protiv dahija.

U kom narodu pojave se junaci i ljudi zaslužni za otečestvo, taj će narod roditi i one ljude koji će njihova dela opisati. (Prota Mateja Nenadović)

 

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo još:

  1. godine, štampan je prvi broj lista Pančevac, najstarijeg živog lista na Balkanu.
  2. godine, rođen je Jovan Palavestra, književnik, književni kritičar i publicista.
  3. godine, u San Francisku je 45 zemalja antihitlerovske koalicije, uključujući Jugoslaviju, počelo osnivačku konferenciju Ujedinjenih nacija.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Berliner_kongress
Prethodni članak

na današnji dan: Rusija je objavila rat Turskoj

mesa
Naredni članak

na današnji dan: Rođen je Meša Selimović